Societat

Temps de solidaritat

La ciutadania arracona la crisi i es bolca en el programa de recollida d'aliments per als més pobres

S'ha doblat el nombre de bosses de menjar lliurades el 2010

El Banc dels Aliments vol recaptar 800 tones

Ni les retallades, ni l'atur, ni la incertesa del que passarà el dia de demà. La societat civil va tornar a demostrar ahir el seu gran esperit de solidaritat en la segona jornada del Gran Recapte, organitzada pel Banc dels Aliments, a més de 660 mercats i supermercats de tot el territori, i que va tenir el suport de més de 7.000 voluntaris de diverses entitats socials del país, com ara Càritas i la Creu Roja.

L'objectiu de la campanya d'aquest any –és la tercera que s'organitza– era doblar el nombre de tones d'aliments recollits en l'edició de l'any passat i aconseguir, per tant, 800 tones de menjar per donar a les prop de 200.000 persones que atén el Banc dels Aliments, el doble que fa dos anys. I l'objectiu, segons les primeres estimacions del Banc dels Aliments, s'ha complert. “Els punts en què ja teníem servei l'any passat han doblat la quantitat d'aliments recollit,s i els nous també han respost molt bé”, va explicar ahir el president de l'entitat, Antoni Sansalvadó, que va destacar també “la solidaritat” de la societat en un moment tan delicat com l'actual. De fet, es va demostrar que, en moments crítics, la solidaritat al país no només no disminueix, sinó que es multiplica i es converteix en empàtica.

Qüestió de principis

“Jo tinc necessitats, però potser a algú altre li fa més falta”, va explicar Teresa Cruz, de 62 anys, després d'haver lliurat una bossa amb arròs, oli i llet en una botiga de Vilanova i la Geltrú (Garraf) adscrita a la campanya. “Potser demà, m'hauran d'ajudar a mi”, hi va afegir. La Isabel, de 53 anys, va fer la mateixa reflexió: “S'ha d'ajudar perquè el dia de demà podem ser nosaltres qui necessitem l'ajuda.” Tothom va donar el que va poder, especialment la gent més gran amb familiars afectats per la desocupació i la crisi. Algunes d'aquestes persones fins i tot no van poder reprimir les llàgrimes en explicar la situació en què es troben els seus. “No es veu la llum al final del túnel”, va expressar l'Àngels, una de les voluntàries a l'establiment de Vilanova. La major part dels clients que passaven per caixa donaven un paquet d'aliments als punts habilitats. En alguns casos, les persones hi dipositaven fins a tres bosses plenes de llegums, arròs, oli i llaunes de conserva, els productes que més demanava l' organització.

“És una qüestió de principis”, va afirmar el Manel a l'entrada del mateix establiment, en el qual acabava d'entregar una bossa d'aliments portats de casa. I la jornada d'ahir va demostrar que els ciutadans poden perdre la feina i la il·lusió, però no els valors. “La gent més necessitada ens hem d'ajudar entre nosaltres”, va sostenir una altra voluntària.

A banda de la recollida d'aliments en mercats i supermercats, el Banc dels Aliments està també a l'expectativa del funcionament de les donacions que procedeixen d'empreses i les que s'han fe en línia, per tancar el resultat de la Gran Recapte. Les xifres es coneixeran al llarg de la setmana vinent.

S'ha d'aplaudir la solidaritat de la gent en un moment tan complicat com l'actual
Antoni Sansalvadó
president del banc dels aliments
Hem rebut la visita de més persones, que ens han entregat les bosses més plenes: la campanya ha estat un èxit
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.