Societat

salut

La “descentralització” de l'ICS començarà l'any vinent

Es crearan una vintena de filials autònomes sense permetre l'entrada de capital privat

El nou sistema de gestió es posarà en marxa amb dues proves pilot i podria estar completat d'aquí a quatre o cinc anys

L'Institut Català de la Salut (ICS) posarà en marxa l'any vinent els dos primers projectes demostratius del nou sistema de gestió. Les proves pilot es portaran a terme en un hospital i un grup d'equips d'atenció primària i tindran com a objectiu posar a prova el sistema de “descentralització” i “autonomia de gestió” que impulsa l'ICS a gairebé tots els centres.

El director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, ha detallat a Europa Press que el procés es durà a terme de manera “gradual” durant els pròxims quatre o cinc anys i es completarà amb la creació d'una filial per a cada un dels vuit grans hospitals de l'ICS i una dotzena més de filials que agruparan els 285 equips d'atenció primària d'aquesta entitat pública.

El Departament de Salut va destacar ahir que l'estratègia plantejada per l'ICS “es concreta en la creació d'entitats filials amb personalitat jurídica pròpia i cent per cent participades per l'ICS; per tant, cent per cent públiques”. Segons el Departament de Salut, d'acord amb la llei de l'ICS aprovada l'any 2007, “no es preveu en cap cas l'entrada de capital privat aliè”, i totes les entitats filials que es creïn “estaran sota el paraigua de l'ICS, que vetllarà per garantir a la ciutadania una prestació de serveis homogènia i de qualitat”.

Joaquim Casanovas ha precisat que cadascuna de les filials serà gestionada per un consell d'administració independent, que al seu torn serà supervisat per un organisme central, cosa que permetrà reforçar la participació dels professionals en la gestió dels centres.

El canvi de model i la creació de filials no implica modificar les relacions laborals ni l'estatut dels treballadors, i ha assegurat que “sempre hi haurà un àmbit de negociació centralitzat per als temes bàsics”, a més dels àmbits de negociació de cada filial per a aspectes laborals més específics, segons ha explicat Joaquim Casanovas.

El Trueta i l'Arnau podrien ser els primers

Els hospitals Trueta de Girona i Arnau de Vilanova de Lleida podrien ser uns dels primers a convertir-se en una empresa o entitat filial de l'ICS amb personalitat jurídica pròpia. Aquesta és una de les possibilitats que preveuen els gestors de l'ICS amb vista al 2012. El fet que els dos hospitals tinguin unes dimensions reduïdes, respecte de la resta de grans hospitals metropolitans de Barcelona, facilitaria la seva elecció de manera experimental.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.