Societat

coL·Lectius

300.000 catalans no tindran cap ingrés d'aquí a sis mesos

Creu Roja alerta de l'increment de la població que viu en situació precària

La majoria dels perceptors són joves

L'ajuda que dóna la xarxa familiar comença a donar mostres d'esgotament

Uns 300.000 catalans no tindran cap ingrés en un termini de sis mesos, després d'esgotar la prestació de l'atur o haver deixat de rebre la renda mínima d'inserció (RMI), segons va alertar ahir Creu Roja de Catalunya en la presentació del segon informe de l'Observatori de la Vulnerabilitat.

En roda de premsa, el coordinador de l'entitat, Enric Morist, va considerar que es tracta d'un “dada terrible”, i va recordar que actualment ja són 200.000 les persones en aquesta situació, que s'agreuja i es fa crònica. Morist va oferir un nou ítem que suposa una preocupació afegida: la xarxa de suport familiar, que fins ara ha permès a moltes persones trampejar els efectes de la crisi, comença a donar senyals d'esgotament.

“Cal garantir com a mínim la subsistència”, va reivindicar Morist. El coordinador de Creu Roja va precisar que moltes d'aquestes persones són joves de 20 a 30 anys que viuen a casa dels seus pares i no tenen feina ni tampoc estudien. També n'hi ha que tenen persones al seu càrrec, i per tant la xifra de població total sense ingressos és superior.

Per la seva part, el president de Creu Roja Catalunya, Josep Marquès, va defensar la necessitat de redefinir les prestacions socials per lligar les ajudes a algun tipus de “tornada social”, per intentar així que milers de persones no es quedin al camí de la inactivitat i tinguin un àncora amb la societat que els allunyi de la marginació.

“La dignitat d'una persona no és només cobrar 400 euros, tot i que això no estigui garantit”, va insistir Morist, a més d'evidenciar que està demostrat que aquelles persones a les quals els ofereix un acompanyament tenen més possibilitat de revertir la seva situació.

Els més vulnerables

Les dades del segon informe de l'Observatori de Vulnerabilitat, presentades ahir, corresponen a 634 enquestes realitzades entre l'octubre i el novembre, de les quals la meitat de les persones eren usuaris de l'entitat fa mig any i l'altra meitat ha seguit fa poc algun curs d'ocupació.

Les dades mostren que la meitat del primer grup creu que la seva situació ha empitjorat en els últims sis mesos després de perdre alguna prestació, tot i que també és cert que un terç de les famílies amb menors reben una beca menjador i l'han mantingut, cosa que per a Marquès és un senyal positiu. Entre el segon grup són el 35,8% els que pensen que la seva situació ha empitjorat.

20%, la dada que explica la crisi

Hi ha una dada que serveix per explicar de forma resumida els efectes devastadors de la crisi en la societat catalana: el 20 per cent. Aquest és el percentatge de persones que estan a l'atur (el 19,4% a l'octubre) i aquest és també el nombre de persones que viuen sota el llindar de la pobresa, segons la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Les dades traslladades a l'univers dels infants i els joves encara són més preocupants. El 25% d'aquest col·lectiu és pobre, mentre que el fracàs escolar se situa en el 30%. L'atur entre els joves arriba al 40%. L'altre col·lectiu de gran vulnerabilitat és el de la gent gran: un 25,1% de persones majors de 65 anys viu al límit de la pobresa.

A tot Europa el nombre de pobres és de 84 milions de persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.