Societat

Ascó ho lamenta i qualifica l'opció del govern com la políticament més senzilla

L'Ajuntament insisteix que tenien la candidatura idònia i que la decisió no és tècnica

L'AMAC revisarà la seva relació amb el Ministeri d'Indústria

Les reaccions a Ascó a la decisió del govern central de situar el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) a Conca es van limitar a un comunicat de l'Ajuntament, en el qual deixa clar que no comparteix la decisió perquè no es basa en criteris tècnics, tot lamentant que s'hagi triat “l'opció políticament més senzilla”. El consistori riberenc, que el gener del 2010 va decidir presentar candidatura va recordar que és l'únic municipi candidat que té ferrocarril i que, per això, “seria l'idoni per minimitzar el transport terrestre del combustible gastat”.

Aquests són dos dels criteris, segons Ascó, que va tenir en compte el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, el setembre de l'any passat, en un informe que situava l'aposta asconenca com la més ben valorada. Tot i això, des del consistori s'insisteix que “la cohesió del poble surt reforçada d'aquest procés” i que l'equip de govern afronta el futur “amb la mateixa il·lusió que ahir”. La Cambra de Comerç de Reus que ha donat suport a la candidatura d'Ascó està convençuda que “queda clar que han estat només qüestions polítiques les que han impedit la ubicació del MTC a Ascó”.

Per la seva banda, l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) va rebaixar el to crític amb la decisió a mesura que l'opció de Villar de Cañas s'anava confirmant. Així, a primera hora de la tarda es va congratular que el PP hagi “donat solució a un important problema d'Estat”, tot i que va anunciar que dimarts vinent l'associació mantindrà una reunió en què s'establiran “les directrius que guiaran la seva relació amb el Ministeri d'Indústria” d'ara endavant.

L'objectiu de la CANC

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha vist complert l'objectiu pel qual es va crear el 2006: que el magatzem no s'instal·lés en territori català. Sergi Saladié, portaveu de la CANC, es mostrava agraït amb les institucions, ajuntaments i entitats que es van pronunciar en aquest mateix sentit i anunciava que la coordinadora “continuarà viva”, “cautelosa i emetent a qualsevol informació que es pugui generar a l'entorn del procés”. Saladié també feia veure que el posicionament de l'Ajuntament d'Ascó i de l'AMAC “es va fer en contra de la realitat social i política de l'entorn”, és a dir, “d'esquena al territori”.

L'associació Tanquem les Nuclears, pensa que la decisió és un suport explícit a les companyies elèctriques propietàries de centrals nuclears per tal que puguin allargar indefinidament el funcionament d'unes instal·lacions envellides.

LA DATA

2006
Es constitueix
la Coordinadora anticementiri nuclear de Catalunya amb els contraris al magatzem.

Foro Nuclear diu que el magatzem és estratègic

El grup ecologista de Tarragona i l'Ebre, GETE-Ecologistes en acció, denuncia la decisió del govern central en tant que no s'ha consensuat ni socialment ni política un emplaçament i un pla de tancament de les centrals nuclears.

La societat nuclear destaca el centre tecnològic

La societat nuclear espanyola considera que la construcció del magatzem situarà l'Estat en el mateix nivell que la resta dels països europeus. La presidenta, Lola Morales, destaca que hi haurà associat un centre tecnològic.

Greenpeace no descarta recórrer per via judicial

Greenpeace qualificat de “cacicada” la decisió del govern central ja que l'opció és “política i no pas tècnica”. L'organització ha anunciat, en declaracions a Europa Press, que la recorrerà per via judicial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.