Societat

Enric Canet

Escolapi

“Nosaltres diem que hi ha altres maneres de viure”

Els dies 21 i 22 de gener se celebrarà el II Fòrum Català de Teologia i Alliberament a Barcelona. L'Enric Canet, escolapi, és un dels fundadors d'aquest moviment lligat als fòrums socials mundials

Quin sentit té fer avui un fòrum per parlar de teologia i alliberament?

Precisament avui té més sentit que mai tenint en compte que pràcticament no queda res dret. Tot està apagant-se i el fòrum el que vol és establir xarxes de relació entre tota la gent que creu que la transcendència impulsa a alliberar-nos. Sigui creient o no creient, d'una confessió o d'una altra. O ateu. El fòrum va més enllà i el que vol és aplegar tota la gent que creu en això.

Una mica com el 15-M?

El moviment dels “indignats” és una mica el mateix... vol ocupar un espai. Nosaltres volem ocupar espai sigui presencial o sigui en xarxa (per estar en contacte de manera permanent) perquè, com diu el nostre lema d'aquest any, “som més dels que ens creiem”.

Voleu canviar el món?

Més que canviar el món, que és un objectiu massa ambiciós, la nostra idea és fer resistències contra com van les coses. Per això parlem àmpliament d'alliberament. Ens volem resistir a un món que està venent un discurs únic, que diu que no hi ha més opcions que les retallades i els mercats. Nosaltres diem no; diem que hi ha altres maneres de viure.

I en el camp de la religió?

Qüestionem les estructures confessionals i de creences i diem que una altra manera de concebre Déu és possible... perquè la gent que no és creient ens està parlant també de Déu però d'una altra manera. Per això fem una resistència a creure en un model de Déu que ja està passat de moda, aquesta idea d'un Déu extern, totpoderós que baixa a la Terra i ho arregla tot... no. Ja no es pot parlar de Déu en aquests termes.

La paraula ‘Déu' és vigent?

No. Per Déu s'està matant en aquests moments. Per Déu els Republicans als Estats Units estan mostrant una imatge enormement integrista. La paraula Déu s'ha d'utilitzar poc. Apostem per la paraula transcendència.

I què és transcendència?

La transcendència és sortir de tu mateix... per alliberar-te tu mateix o per alliberar la societat, que ja es veu com va i com va expulsant gent del sistema. Tot allò que et fa sortir de tu mateix per millorar és transcendent.

A qui voleu cridar?

A tota la gent que creu i a tota aquella gent que s'ha vist expulsada o s'ha autoexpulsat, de les confessions, de totes les confessions, perquè no hi ha desercions només en el catolicisme. De totes les confessions deserta gent perquè la base veu que hi ha una jerarquia que s'està allunyant de la realitat. Nosaltres vivim cruament Ratzinger i Rouco Varela... però a totes les confessions tenen superiors que van al marge de la gent. La nostra crida és a tota la gent de baix que creu el mateix, que deixa les estructures i vol anar més enllà... s'ha canviar el llenguatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a