Societat

Els alumnes d'FP driblen l'atur amb un 44% d'ocupació

Un 31% dels joves que han aprovat els cicles professionals troben feina entre sis i nou mesos després d'haver acabat d'estudiar i un 13% combinen la feina amb els estudis

L'índex de desocupació és del 12%

Un 43% dels joves que no treballen diuen que l'oferta no és l'adequada

Un 31% dels graduats en ensenyaments professionals s'han incorporat al mercat laboral entre sis i nou mesos després d'haver acabat els estudis i un altre 13% compagina la feina amb els estudis. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l'informe sobre la inserció laboral dels ensenyaments professionals 2011 a Girona que van fer públic ahir representants de la Cambra de Comerç de Girona i dels serveis territorials d'Educació. Unes dades que, segons paraules del president de l'àrea de desenvolupament econòmic de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, i del director d'Educació, Albert Bayot, posen en relleu que “l'FP fa una funció de cuirassa davant de l'atur”. En aquest sentit, Fàbrega va ressaltar que, malgrat l'actual crisi econòmica, l'atur entre els graduats en ensenyaments professionals és únicament del 12%, una xifra que està molt lluny del 44% de desocupació en afecta als joves d'entre 16 i 24 anys i del 20% d'atur entre la població activa en general. D'aquí que una de les conclusions principals de l'estudi és que la inserció dels graduats, tenint en compte el seu increment anual absolut i la disminució dels llocs de treball potencials, segueixi sent extraordinàriament bona. “L'FP té una molt bona salut malgrat el context actual”, va destacar Fàbrega, que va afegir que en el moment en què es va començar a fer aquests informes, ara fa cinc anys, la situació era de bonança.

Les pràctiques en empreses continuen sent la millor via per trobar feina. Un 23% dels joves troben un lloc de treball a través de l'empresa on van fer les pràctiques i, en segon lloc, en un 23% dels casos, a través d'amics, coneguts i familiars.

Una altra dada que va ressaltar Bayot és l'elevat nombre de graduats (un 44%) que, amb l'objectiu de millorar el seu nivell de qualificació, continuen la seva formació acadèmica. I des d'aquest punt de vista va assegurar que la demarcació de Girona és capdavantera a Catalunya, on aquest col·lectiu és del 40%.

Les famílies professionals que aconsegueixen uns índexs més importants pel que fa a la inserció dels seus estudiants són: modalitat d'esports d'hivern; modalitat de futbol i futbol sala; fabricació mecànica; hoteleria i turisme; instal·lació i manteniment; química; electricitat i electrònica, i tèxtil, confecció i pell. En aquestes branques, la inserció supera el 50%.

Els motius pels quals els graduats no troben feina han anat evolucionant en els darrers quatre anys, de manera que si l'any 2008 la causa més adduïda pels joves era la de falta d'ofertes econòmiques atractives, en els darrers anys ha guanyat pes l'argument de falta d'ofertes adequades a la formació rebuda. És l'argument que donen un 43% dels joves que no han trobat feina. En segon lloc, amb un 11%, els graduats argumenten que falten ofertes econòmicament atractives. I hi ha un 8% que reconeixen que no en busquen.

LA FRASE

Els estudis d'FP mantenen els índexs d'inserció laboral i gaudeixen per tant d'una bona salut
Albert Bayot
director dels serveis territorials d'educació a girona
7.051
alumnes
fan aquest curs estudis de formació professional: 4.244 fan cicles de grau mitjà i 2.807 de grau superior.
1.617
enquestes
a joves de 25 centres educatius de les comarques gironines es van utilitzar per confeccionar l'informe.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.