Societat

El monestir de Montserrat bat rècords amb vora 2,3 milions de turistes el 2011

Són uns 232.000 més que el 2010, el registre més elevat almenys de l'últim decenni

Poblet, en canvi, no va arribar l'any passat als 100.000 visitants

La fe continua movent muntanyes. O, si més no, turistes. El monestir de Montserrat, al Bages, va rebre durant el 2011 un total de 2.278.785 visitants, segons les dades que ha donat a conèixer aquesta setmana, que són unes de les millors de la seva història. La xifra, de fet, és un 11,38% més alta que la del 2010, quan tot just havia assolit els 2.046.487 visitants, i resulta la més gran com a mínim del darrer decenni, quan mai se n'havien superat els 2,2 milions. Abans, quan els registres eren menys detallats, s'havia parlat de xifres al voltant dels 2,5 milions de turistes l'any, mai plenament comprovades, això sí.

Pel que fa al mitjà de transport d'accés, els Ferrocarrils de la Generalitat van registrar el 2011 una ocupació també rècord de 578.858 passatgers, mentre l'aeri en rebria 187.072, en aquest cas uns 15.000 menys que el màxim establert el 2002. A banda, l'aparcament del santuari va comptabilitzar més d'un milió i mig d'usuaris, gairebé 150.000 més que l'any anterior. Un total de 17.473 persones hi van accedir en autocar, un 14% més que el 2010.

A l'altre cantó de la moneda, en canvi, el monestir de Poblet, a la Conca de Barberà, va rebre l'any passat tot just 97.543 visitants, un 15% menys que el 2010, tot i que l'oficina de turisme comarcal que hi ha instal·lada registraria tan sols un 3% menys de consultes (12.852) i el portal web de la Ruta del Cister tindria 204.530 visites, un 1% més que el 2010. Fonts del Consell Comarcal han tret importància a la davallada, que atribueixen a l'increment d'oferta a la comarca, que ha fet diversificar les visites, amb atractius com els nous passos de ronda de la muralla de Montblanc, o les coves i l'ampliat Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí. Els catalans, amb un 45% del total, continuen sent el principal segment de visitants a la Conca, si bé també hi són apreciables els valencians i els francesos.

LA FRASE

Poblet no pot pretendre competir en popularitat amb Montserrat, però sí en altres coses i a donar el sentit d'Estat
Jordi Pujol.
Expresident

LA XIFRA

11,4
per cent van augmentar
els visitants al monestir de Montserrat el 2011 respecte del 2010. A Poblet van caure el 15%.

Pujol: “Tarradellas li tenia mania”

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, entrevistat en el darrer número de la revista semestral Poblet, aborda la qüestió de la històrica rivalitat entre els dos grans monestirs catalans, amb el permís dels de Ripoll i Sant Cugat. Per ell, Poblet “no pot pretendre competir en popularitat amb Montserrat”, que veu com “el gran monestir del poble” per la força que li dóna “la muntanya i la Mare de Déu”. En canvi, del cistercenc destaca el “fort component institucional”, ja que és “el gran monestir nacional de Catalunya, el dels reis de la Corona d'Aragó”. Pujol, així, constata que si l'expresident Tarradellas va donar tanta importància a Poblet, fins al punt de situar-hi el seu arxiu, és perquè “tenia mania a Montserrat i a l'abat Escarré”, però també pel valor que donava a les institucions, davant dels efímers moviments populars. “La clau de l'èxit és la combinació d'institucions i sentiment”, conclou Pujol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.