Societat

Les Glòries de Trias

Hi haurà 140.000 m² de zona verda

Els equipaments s'agruparan en tres grans edificis

El túnel farà 400 metres, un terç del previst

Amb el túnel més curt, es preveu estalviar 100 milions d'euros

La plaça de les Glòries serà un parc lineal delimitat per edificis d'oficines, equipaments i habitatges. Un pulmó rectangular de 140.000 m² que serà
nexe entre l'Eixample,
el 22@ i el nou pol d'activitat de la Sagrera, i clau
de volta d'un sistema d'eixos concebuts com grans passejos ciutadans.

La gran zona verda estarà solcada per una Gran Via que se soterrarà, però no com estava previst. Ni per sobre del túnel ferroviari de rodalia provinent de l'estació de França, fórmula prevista per l'anterior govern municipal, i que obligava als desnivells- ni per sota, com estudiava fer-ho inicialment el nou executiu de Xavier Trias per fer el parc en una sola cota. No, es farà al nivell de l'actual túnel ferroviari, cosa que permetrà estalviar entre 20 i 25 milions d'euros, segons el consistori. Això sí, el pas es farà subterrani quan, amb l'entrada en servei de l'estació de rodalia de la Sagrera, l'actual túnel ferroviari quedi anul·lat, objectiu previst per al 2015 però que depèn de l'Estat. Fins llavors, la Gran Via partirà el parc en dos.

El túnel, quan es faci, serà a més considerablement més curt del que s'havia plantejat. Si en el projecte anterior, feia 1,8 quilòmetres de llarg, ara només es preveu soterrar-ne 400 metres, entre els carrers Badajoz i Castillejos, cosa que permetrà un altre estalvi, de 100 milions, segons va explicar el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives.

El nou projecte, que acaba amb la incertesa que durant el primer mig any de govern convergent ha planat sobre el futur de la zona, comporta envoltar el parc amb edificis d'habitatges, oficines o equipaments que no comportaran cap ampliació en l'edificabilitat global de la zona, tot i que obligaran, això sí, a una reordenar-la, segons Vives, que va insistir que l'enderroc de l'anella viària s'encetarà un cop es completi el trasllat dels paradistes dels encants al nou mercat, previst per a mitjan 2013. Els equipaments s'agruparan en tres grans edificis al voltant del parc. L'Ajuntament es compromet a tenir els seus –no els que ha de
fer la Generalitat– enllestits a final de 2016, any en què confia tenir acabada tota l'obra, túnel inclòs. I amb això, va sentenciar l'arquitecte en cap de l'Ajuntament, Vicent Guallart, “l'Eixample queda acabat i comença l'Eixample del segle XXI”.

Vives i Guallart van presentar ahir el projecte com la concreció d'un canvi
de xip a l'hora d'abordar la urbanització d'una zona mai ben resolta i que ara “farà de ròtula, com volia Cerdà”. “Fins ara, tots els projectes per a la zona
de les Glòries l'entenien com un nus de trànsit, i
supeditaven la plaça a
això; ara ho farem al revés”, va reblar l'edil.

L'embrió d'un nou centre

En el model urbanístic dels de Trias, Glòries serà, en paraules de Vives, “el nou centre de la ciutat” i el nexe entre una connexió més ciutadana que de trànsit fins al Besòs i –una altra– fins a Ciutadella. És a dir,
la Diagonal i la Meridiana, que “en un model de xarxa ortogonal, seran més un passeig cívic” que grans corredors viaris.

Indiscutible és l'estadi embrionari del projecte. I no només pel que fa al disseny de l'espai, per al qual es convocarà un concurs d'idees en el marc del qual es definirà també el pas del tramvia pel parc. No hi ha encara compromisos de l'Estat sobre l'eliminació del túnel de rodalia a què se supedita el soterrament de la Gran Via. I, a més, el nou projecte obliga a redistribuir la mobilitat de la zona, perquè ni la Meridiana ni la Diagonal creuaran, ni per dalt ni per sota, el parc, de manera que els vehicles l'hauran de vorejar. Els estudis sobre com s'ha de fer també estan pendents.

El Dhub s'estrena al maig

El Disseny Hub (Dhub), l'edifici també conegut com la grapadora de la plaça de les Glòries, s'estrenarà acollint el festival OFFF de tendències en creació artística i noves tecnologies que se celebrarà del 17 al 19 de maig, informa Europa Press. Ahir, en la comissió de Cultura de l'Ajuntament, el tinent d'alcalde Jaume Ciurana va explicar que l'empresa municipal Bimsa preveu lliurar l'obra el mateix mes de maig, cosa que permetrà celebrar el festival, i que després es començarà amb l'arquitectura interior i el trasllat de les col·leccions de tèxtil, arts gràfiques, arts decoratives i de ceràmiques perquè el Dhub entri en funcionament l'any que ve. Ciurana va considerar que “tota la ciutat ha de fer una reflexió” sobre el fet que mantenir el centre costarà entre 10 i 12 milions d'any, una xifra que pel socialista Jordi Martí és habitual per a un gran equipament cultural. No hi està d'acord Àngels Esteller (PP), que també va recordar que el cost de construir-lo ha crescut fins a 98 milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.