Societat

Nou protocol dels Mossos contra la violència de gènere

La policia catalana incorpora un nou sistema informàtic que permet avaluar el nivell de risc de les víctimes de la violència masclista

S'encreuaran les dades policials amb les d'altres departaments i administracions locals

Totes les comissaries dels Mossos d'Esquadra incorporaran durant el 2012 en fase de proves un sistema integral d'atenció a la víctima en línia que permetrà unificar en una única aplicació informàtica tota la informació de casos de violència masclista a Catalunya. El nou programa, que va ser provat amb èxit a la comissaria de l'Hospitalet de Llobregat en el darrer trimestre del 2011, ha rebut ja el vistiplau del Departament d'Interior, que espera que a principis del 2013 es pugui implementar com a eina habitual de treball de la policia.

El servei permet encreuar per primer cop en un programa totes les dades policials i judicials actualitzades de la víctima i el seu entorn. D'aquesta manera, els agents poden saber a l'instant totes les denúncies, els requeriments i les vistes al jutjat de víctimes de violència de gènere, i fer una “avaluació de risc i pautes de seguiment” de la dona, explica l'agent Teresa Prats, que ha liderat el projecte pilot. “Abans ens trobàvem amb moltes duplicitats entre policia i administracions locals”, afegeix.

Amb tota la informació centralitzada, els Mossos podran donar una atenció personalitzada a les víctimes [vegeu la columna de la dreta], que encara ara consideren la policia com l'última opció, una inèrcia que es vol trencar. “Volem que ens vegin com un element més d'ajuda, no com la darrera possibilitat de sortir-se'n”, detalla Alba Alfageme, la coordinadora de la unitat de suport a l'atenció de víctimes. Es calcula que ara arriben a la policia entre un 17 i un 20% dels casos de violència de gènere.

En aquest sentit, per tal de fer aflorar aquesta xifra fosca, el nou servei integral d'atenció a la víctima també té una clara missió preventiva, un dels principals objectius del pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica. “Plantegem un sistema policial que se centra en la persona i el seu entorn, no només a perseguir el delicte”, diu el director general de l'administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez.

A banda d'interconnectar la nova aplicació de la policia al Departament de Justícia –que també aportarà informació dels permisos penitenciaris i les ordes de protecció–, Interior vol interconnectar el nou sistema amb les bases de dades dels departaments de Benestar i Família, Salut i Ensenyament. L'objectiu és que els Mossos d'Esquadra també tinguin centralitzat en el programa informació no estrictament policial de les víctimes –també s'hi engloben els infants i la gent gran– i el seu entorn més proper, per tal que la policia pugui detectar també la “violència primerenca” en possibles casos de maltractaments en l'àmbit de la llar o l'assetjament, afirma Alba Alfageme.

Aquesta participació activa d'altres departaments es completarà durant aquest any amb la incorporació també en el sistema integral informatitzat dels Mossos d'informació dels recursos i serveis actualitzats de què disposen administracions locals –ajuntaments, consells comarcals i Diputacions– per abordar la violència domèstica.

Aquestes dades permetran que els grups d'atenció a les víctimes disposin d'una nova eina; un mapa de recursos que permetrà que la policia “derivi fàcilment les víctimes cap a un entorn sense risc”, explica el director de Seguretat. “Volem potenciar la coordinació real i efectiva”, afegeix Martínez, que també vol sumar les entitat privades al pla. “Hi hem d'implicar tothom”, sentencia.

LA FRASE

Hem d'augmentar la coresponsabilitat de l'entorn per poder tractar aquesta violència tan oculta
Andreu Joan Martínez
director general de l'administració de seguretat

LA XIFRA

20
per cent
dels casos de violència de gènere són només els que arriben a la policia cada any, segons dades d'Interior.

El nou sistema d'atenció a la víctima

1- Qüestionari

Les víctimes de violència de gènere han d'emplenar un qüestionari que determina el nivell de risc.

2- Avaluació de risc

Els agents creen un expedient informatitzat. Hi afegeixen dades de la víctima i del seu entorn, com ara les ordres de protecció vigent o les visites als jutjats.

3- Grup d'atenció

El programa classifica l'expedient entre el nivell més alt de risc (vigilàncies policials les 24 hores del dia) i el més baix, que inclou des de trucades de control fins a acompanyaments al jutjat. Unes 20.000 dones van tenir un nivell baix de risc durant el 2011.

4- Avisos informàtics

L' aplicació registra totes les accions pactades entre policia i víctima. El sistema alerta els agents de les mesures que s'estan duent a terme amb la víctima.

5- Revisió de pautes

L'avaluació de risc i les pautes de seguiment es van revisant periòdicament.

6-Trucades gravades

Les trucades queden enregistrades perquè la policia pugui saber en tot moment l'estat de la víctima.

7- Derivació

Els Mossos poden derivar les víctimes (o possibles víctimes) cap als serveis i recursos disponibles a les administracions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.