Societat

Només una de les 30 marques més venudes etiqueta en català

Plataforma per la Llengua denuncia que un any i mig després de l'aprovació del Codi de Consum, les grans empreses i multinacionals no s'han adaptat a la normativa

L'entitat reclama a la Generalitat que faci comlpir la llei

Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest divendres les grans empreses i multinacionals presents a l'Estat continuen sense etiquetar en català un any i mig després d'haver-se aprovat el Codi de Consum que estableix que l'etiquetatge dels productes ha de ser, almenys en aquesta llengua.

De fet, el dia 23 de gener de 2012 farà un any que va finalitzar el període d'adaptació per a les grans empreses i multinacionals al Codi de Consum. De fet, Plataforma per la Llengua ha constat que de les 30 marques més venudes a l'Estat, només una s'ha adaptat a la llei i etiqueta en català.

Dels 30 productes més venuts a l'Estat espanyol durant l'any 2010 tan sols un s'ha adaptat als requisits lingüístics que estableix la normativa. Productes de grans empreses i multinacionals com Coca-cola, Fanta, Cola-cao, Puleva, Nescafé, Leche Pascual, Pescanova, Kellog's, Fairy o Evax encara es neguen a incorporar el català en l'etiquetatge, i només San Miguel s'ha adaptat a la normativa vigent.

L'entitat demana al govern de la Generalitat que faci els passos pertinents per fer complir la normativa aprovada pel Parlament de Catalunya, que té com a objectiu equiparar els drets lingüístics dels consumidors catalans als de la resta de consumidors europeus.

A més, Plataforma per la Llengua recorda que en el marc de la Unió Europea no hi ha cap llengua que tingui tants parlants com el català que no sigui d'ús obligatori en l'etiquetatge. L'aprovació de la Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de Consum té com a objectiu acabar amb aquesta anomalia democràtica i normalitzar la llengua catalana en l'àmbit socioeconòmic, un sector que després de més de 30 anys des de la recuperació de la democràcia continua lluny de la normalització en l'àmbit lingüístic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.