Societat

El ‘megapirata'

El fundador del portal de descàrregues Megaupload, que va ser intervingut per l'FBI, ha reunit una espectacular fortuna, ara decomissada per la policia

Kim Schmith va fer ahir 38 anys a l'espera que la setmana vinent es decideixi si continua empresonat preventivament

Ahir va ser un dia especial per a Kim Schmitz, també conegut amb el sobrenom de Kim Dotcom. Va fer 38 anys. Però aquest ciutadà d'origen alemany no va poder celebrar l'aniversari amb els excessos malgastadors i excentricitats a què està acostumat, tal com correspon a una de les principals fortunes de Nova Zelanda, i es va haver de conformar amb el ranxo servit a la presó on es troba confinat des de divendres passat. Schmitz, un gegant de formes i mesures importants, cara rodoníssima, i mirada trapella de brètol cerveser, és el fundador del portal de descàrregues d'internet Megaupload, contra el qual l'FBI va llançar divendres una operació sense precedents en la lluita contra la pirateria a la xarxa. És el gran pirata del segle XXI.

Enmig dels aplaudiments de fons dels creadors i gestors de propietats intel·lectuals i els principals governs del món, i l'esbroncada i la revolta dels usuaris de la xarxa que no volen que ningú posi fre a les infinites possibilitats de consum cultural que ofereix internet, Schmitz, amb sis directius més de Megauplod, va ser detingut, a Nova Zelanda, i empresonat. La setmana vinent sabrà si queda en llibertat condicional, mentre un jutge d'Auckland decideix sobre la petició d'extradició dels EUA.

Mentre el món sencer debat si cal posar límits a internet, la policia neozelandesa va explicar ahir fins a quin punt s'ha enriquit Schmitz gestionant la producció cultural de terceres persones i el seu trànsit a través d'una pàgina web en què hi havia registrats 150 milions d'usuaris. Durant un dia sencer, una setantena llarga d'agents de la policia van participar en el registre de la casa de camp del líder de Megaupload, als afores d'Auckland, i tres directius més del portal. En total, es van intervenir béns per valor de sis milions de dòlars, entre els quals quinze vehicles de la marca Mercedes, un Cadillac del 1959 i un Rolls-Royce Phantom.

L'afició al motor de luxe és una de les debilitats de Kim Dotcom. Ha pres part en diverses curses organitzades per multimilionaris que recorren el món amb vehicles d'alta cilindrada i desafien les normes de circulació. Mentre participava en una d'aquestes curses, va ser detingut i multat a Catalunya el 2004.

A banda de béns materials, l'acció policial va poder confiscar comptes corrents amb uns dipòsits de 8,5 milions d'euros, gràcies al fet que el departament del Tresor de Nova Zelanda en va ordenar la intervenció.

En el moment de l'assalt policial, a la casa d'Auckland hi havia quinze persones, diverses de les quals menors d'edat. La policia va tenir dificultats per accedir-hi, a causa dels diversos mecanismes electrònics de seguretat de què disposa la mansió. Shcmtiz va intentar amagar-se dels policies parapetant-se a l'interior d'una habitació blindada, on finalment va ser detingut i se li va intervenir una pistola.

Un exemple de les grans capacitats econòmiques dels detinguts és la contractació de l'advocat americà Robert Bennett per defensar els seus interessos legals, si són extradits als Estats Units. Bennett va ser l'advocat de Clinton en l'afer de la becària Mònica Lewinsky.

Tornar a obrir el portal

Mentrestant la situació legal dels detinguts no s'aclareix, la companyia Megaupload està treballant per recuperar els servidors i reobrir el portal, segons va informar l'advocada Ira Rothken. Diversos cantants i personatges coneguts dels Estats Units han manifestat el seu suport al portal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.