Societat

Polèmica pied-noir a Perpinyà

S'inaugura un ”Centre de documentació dels francesos d'Algèria" a l'antic convent de Santa Clara, un dels monuments emblemàtics de la ciutat

Un col·lectiu franco-algerià i partits d'esquerra denuncien “un centre de nostàlgics que fan apologia del colonialisme”

El batlle de Perpinyà Jean-Marc Pujol vol fer coincidir la inauguració del Centre de Documentation des Français d'Algerie amb el 50è aniversari de l'arribada a Catalunya Nord i a l'estat francès dels pieds-noirs, els colons de nacionalitat francesa que van haver de marxar d'Algèria quan aquest país va aconseguir la independència. Moltes famílies d'aquest “francesos d'Algèria” eren d'origen català, com és el cas del mateix batlle de Perpinyà. L'acte tindrà lloc diumenge 29 de gener i serà precedit pel 38 congrés del Cercle algérianiste amb el tema 50 ans après l'exode, les français d'Algerie sont-ils toujours des exilés? Segons el projecte adoptat per l'Ajuntament hi haurà arxius en paper i multimèdia “oberts a estudiants, investigadors i descendents”, una exposició permanent de 300 metres quadrats, un espai per exposicions temporals de 100 metres quadrats i una sala de conferències oberta “a tots els exilis d'Europa durant el segle XX” amb una “voluntat pedagògica per a lluitar contra l'oblit”

Al convent de Santa Clara

Aquest Centre dedicat a la memòria pied-noir serà únic arreu de l'estat francès i estarà situat a l'antic convent de Santa Clara, un monument emblemàtic del Perpinyà anterior al Tractat dels Pirineus. És en aquest convent on la mare superiora Anna Maria Antigó i dinou altres monges van ser represaliades i exiliades el 1652 sospitoses de “sentiments antifrancesos” i on, anys més tard, annexionada ja la ciutat al reialme de França, es van negar a acceptar confessors que no parlessin català. Un cop desafectat, el convent va esdevenir fins fa pocs anys la presó de Perpinyà.

Col·lectiu “per una història no falsificada”

Diversos moviments antiracistes com el Mrap i Lliga dels Drets de l'Home, partits d'esquerra com el PCF, PG i NPA i els ecologistes, sindicats com CGT i FSU i associacions de “pieds-noirs progressistes” han constituït un col·lectiu que denuncia aquest projecte i el qualifica de “centre de nostàlgics del colonialisme”. Acusen l'Ajuntament de “fer apologia del colonialisme des del 1986” quan el batlle de llavors, Paul Alduy, defensava ja la memòria dels combatents pieds-noirs que s'havien oposat a la independència d'Algèria.

El col·lectiu demana que aquest centre “sigui un lloc de memòria compartit entre francesos i algerians, pilotat per un comitè científic” tal i com els “havia promès l'anterior batlle Jean-Paul Alduy”.

La gestió del Centre de Documentation des Français d'Algerie ha estat confiada, pel batlle Pujol, únicament a l'associació Cercle algérianiste, el que segons els seus detractors “significa una subvenció de 1,8 milions a una sola entitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.