Societat

La Guàrdia Civil nega haver agredit un advocat pel català

La institució armada té oberta una investigació sobre la denúncia d'un lletrat contra dos agents del cos

La delegada del govern es nega a rebre diputats d'ERC i SI per parlar del cas

“En cap moment els agents denunciats per aquest ciutadà el van agredir, de cap de les maneres. Es tracta de dos guàrdies veterans que fa temps que són a Catalunya i que tenen respecte per la llengua que es parla aquí.” Aquesta és la versió oficial, d'un portaveu de la Guàrdia Civil, sobre l'incident ocorregut divendres al control de passatgers de la T1 del Prat, on un jove advocat barceloní va ser agredit amb un objecte contundent i amb la mà estesa per un agent d'aquest cos, mentre l'altre s'ho mirava sense intervenir, segons va fer constar la mateixa víctima en una denúncia presentada als Mossos d'Esquadra. El denunciant manté que va ser vexat d'aquesta manera pel fet de dirigir-se en català als agents.

La Guàrdia Civil ha obert una investigació interna per aclarir les circumstàncies dels fets, “com es fa sempre que es produeix un incident amb un agent del cos”. Tot i que aquesta investigació encara està en fase d'instrucció, des del cos s'insistia ahir a donar per bona la versió dels agents, que neguen haver comès cap agressió i que assenyalen l'advocat com l'instigador d'un episodi de tensió.

“Va tenir un incident amb el guarda de seguretat que vigila l'arc detector de metalls i, aleshores, els agents van intervenir a requeriment d'aquest vigilant. El van portar a un lloc reservat per identificar-lo, i allí els va començar a insultar, a ells i també a la institució”, va explicar el portaveu del cos armat. En defensa dels agents, el mateix portaveu va insistir que són persones “arrelades a Catalunya” i va recordar que “la norma del cos és respectar totes les llengües oficials”.

Aquest portaveu va reconèixer que els agents havien portat l'advocat a una habitació reservada on es fan escorcolls de tot tipus, també als sospitosos de dur droga, i que l'incident havia passat allí dins, de manera que des de fora no es podia veure què passava a l'interior. “No hi ha càmeres que gravessin res”, va especificar el portaveu.

La denúncia de l'advocat va portar diumenge el diputat d'ERC Jordi Tardà a convocar per ahir una concentració davant la seu de la Delegació del Govern a Catalunya. A l'acte s'hi van sumar diputats d'ERC a Madrid i Barcelona, i de SI al Parlament. Van intentar que la delegada del govern, María de los Llanos de Luna, els rebés, però no se'ls va permetre l'accés a la seu governamental perquè no havien concertat una “cita prèvia”.

“Encara hi ha feixistes”

Davant els mitjans de comunicació que s'hi van aplegar, Tardà va aprofitar per denunciar que “la Guàrdia Civil no ha depurat el cos dels feixistes que encara hi ha”. El diputat Alfons López Tena (SI) va demanar que “es doni instruccions als guàrdies civils perquè respectin els drets lingüístics”. ERC i SI al Parlament demanaran la compareixença de la delegada per tal que informi del cas.

CiU no es va afegir a la convocatòria, però a través del seu diputat a Madrid Jordi Jané, va anunciar una bateria de preguntes al ministre de l'Interior, Jordi Fernández, sobre els últims casos de vexacions d'agents policials a ciutadans de Catalunya per una qüestió de llengua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.