Societat

Crisi En els ajuntaments

El retard en els pagaments escanya els músics gironins

Per poder actuar han d'avançar el pagament dels impostos, l'IRPF i l'IVA, a més de la Seguretat Social, i estan cansats de pagar per poder treballar sense saber quan cobraran dels ajuntaments

El retard en el pagament per part dels Ajuntaments i altres administracions públiques escanya una part dels músics professionals gironins, que veuen com a l'hora de fer una actuació no tan sols han d'avançar el pagament dels impostos, IRPF i IVA, a més de la Seguretat Social que puntualment els reclamem els ministeris d'Hisenda i d'Ocupació, sinó que es troben que normalment no cobren fins al cap d'un any, la qual cosa posa en greu perill la continuïtat de moltes orquestres i conjunts. Com assegura Marga Castanyer, gerent de Musicat, l'Associació Professional de Músics de Catalunya: “Davant la llei el músic és un treballador per compte aliè. Abans qui el contractava li pagava la Seguretat Social, avui es contracta amb un caixet tancat i això fa que sigui el músic el que s'hagi de tramitar les altes i les baixes i el que avanci els diners per cobrir aquestes despeses. O sigui, inicialment el músic ha de pagar per treballar, però es troba que el retard a l'hora de cobrar és tan gran i avui dia hi ha tants impagats per part dels ajuntaments que, si bé fins fa poc el que fèiem a Musicat és que mentre anàvem cobrant giràvem diners dels uns i dels altres i fins que el músic no cobrava no li cobraven les despeses, ara tothom cobra tan tard que no tenim líquid i ens hem vist obligats que el mateix artista hagi d'avançar aquests diners.” Antoni Mas Bou, compositor i expresident del Músics de Girona i de Musicat puntualitza que una de les grans equivocacions dels ajuntaments va ser que, fent un exercici de populisme, decidissin que els actes de festa major fossin gratuïts, i avui quan ha arribat la crisi: “Han caigut en una gran contradicció, per una banda regalen les actuacions i de l'altra resulta que no poden pagar els músics, s'excusen dient que no fan números i es veuen obligats a retallar despeses de les festes i a pagar quan poden.” La situació arriba a ser tan complicada que un cantant com Quim Xena remarca: “Has d'avançar impostos, però no saps quan cobraràs”, mentre que un professional amb molts anys en l'ofici com Jaume Castellà, no tan sols denuncia l'intrusisme en la professió, sinó també el fet que massa sovint es troba que si vol anar per la legalitat, o sigui pagant els impostos, pot perdre el bolo “perquè sempre n'hi haurà un altre que ho farà en negre i més barat”.

Marga Castañer i Antoni Mas apunten solucions, com deixar de pagar l'IVA per anticipat, però tant ells com els responsables de les quatre grans orquestres gironines, els Montgrins, la Selvatana, la Maravella i la Principal de la Bisbal indiquen que cal veure els músics com uns professionals amb famílies que tenen despeses que no admeten demores, i asseguren que un pas endavant seria tornar a recuperar el pagament de l'entrada en alguns actes de la festa major, però sobre que hi hagués un compromís ferm per part dels ajuntaments per complir els contractes. Tots coincideixen a dir que els impagaments els provoquen problemes greus ja que: “La bola s'ha fet tan gran que cada cop és més és difícil d'aturar.”

LA XIFRA

700.000
euros
deuen les administracions públiques catalanes, ajuntaments, diputacions a Musicat.

LES FRASES

Has d'avançar els impostos i no saps quan cobraràs les actuacions
Quim Xena
Cantautor
Un músic davant la llei és un treballador per compte aliè
Marga Castañer
Gerent de Musicat

La dignitat d'una professió

Antoni Mas Bou reconeix que un dels grans problemes dels músics és el poc reconeixement professional i que aquesta professió encara es vegi com un pèl bohèmia. La realitat, però, és una altra, com assegura Josep Ferràs gerent de la Selvatana, “la gent veu la imatge alegre i festiva dels membres de l'orquestra però no s'adona que al darrere hi ha vint-i-una famílies que en viuen”. En Miquel Comadevall de la Maravella recorda que, a banda dels músics, viuen de l'orquestra altra gent, com els xofers i els tramoistes, una realitat a la qual s'enfronta cada dia Martí Camós de l'Orquestra Montgrins, tot i que la formació és una cooperativa, mentre que Pere Rabasseda de la Principal de la Bisbal puntualitza que els impagats arriben al 40 % de la facturació anual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.