Societat

Les retallades fan trontollar l'autonomia universitària

El govern crea una figura per vetllar pels comptes de les universitats públiques en dificultats que ho demanin

Els centres superiors malden per sobreviure a la tisorada i al deute de la Generalitat

Les universitats públiques catalanes no estan passant pel seu millor moment. Els dos últims anys, la inversió de la Generalitat en la secretaria d'Universitats i Recerca ha caigut en picat (un 13,7% el 2011 i un 1,9% el 2012) i els centres d'ensenyament superior públics han de fer mans i mànigues per quadrar els números i, fins i tot, per garantir-ne la viabilitat. La situació és greu. Tant que el Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va plantejar fa alguns dies en una reunió la possibilitat que la Generalitat intervingués en els pressupostos de la institució per garantir la correcta aplicació del pressupost, una mesura insòlita que ha posat en guàrdia la comunitat universitària, que veu en perill la seva preuada autonomia.

La secretaria d'Universitats i Recerca ja ha posat fil a l'agulla i, per primer cop, crearà una figura externa a les universitats, “el comissionat de comptes”, que vetllarà per les finances dels centres que ho necessitin i n'executarà el pressupost, això sí, mantenint informat, en tot moment, el govern català, el Consell Social i el rector. El comissionat actuarà en els centres d'ensenyament superior sempre que ho demani el rector o el president del Consell Social i encara que no hi hagi acord entre tots dos.

En un primer moment, el govern es va atorgar el dret de nomenar el comissionat d'ofici sempre que ho considerés necessari per equilibrar els comptes de les universitats en situació crítica. Finalment, però, l'executiu va fer marxa enrere. El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, va “acceptar l'esmena” feta per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i va assegurar que la figura del comissionat, que s'aprovarà amb la llei d'acompanyament dels pressupostos, no pretén “controlar el pressupost” de les universitats, sinó “donar-los suport i assessorament”.

“La iniciativa pot ser útil si una universitat ho creu convenient, però creiem que amb les mesures que ja preveu en l'ordenament jurídic actual n'hi ha prou per garantir el funcionament de les universitats sense necessitat de prendre cap mesura excepcional”, explica el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i president de l'ACUP, Francesc Xavier Grau.

L'ACUP ha fet públic un comunicat en què rebutja una eventual actuació d'ofici del govern en l'execució del pressupost de les universitats i recorda que el “sistema públic d'educació superior i recerca” està rebent una “extrema pressió econòmica originada per la disminució del finançament”. De fet, el govern no només ha retallat el pressupost per a les universitats, que aquest any s'hauran de repartir 733 milions d'euros, sinó que deu més de 200 milions als centres públics, segons Grau.

Tot plegat ha posat en peu de guerra els sindicats, que retreuen al govern que no compleixi amb les universitats i, alhora, que en vulgui “fiscalitzar” els comptes.

LA FRASE

No cal cap mesura excepcional per garantir el funcionament de les universitats
Francesc Xavier Grau
President associació catalana d'universitats públiques

LES XIFRES

200
milions
d'euros, com a mínim, deu la Generalitat a les universitats públiques catalanes, segons l'ACUP.
1,9
per cent
ha retallat el govern per al 2012 el pressupost per a Universitats. La retallada del 2011 va ser del 13,7%.

La metxa s'encén a la UAB

La polèmica sobre els interventors a les universitats ha esclatat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), immersa en un procés electoral que culminarà al maig o al juny. La vicerectora de Relacions Institucionals i Comunicació, María José Recoder, explica que l'equip de govern de la UAB no ha demanat cap intervenció de l'executiu català en el pressupost, ni li consta que ho hagi fet el Consell Social. Recoder admet que la universitat passa per un moment financer delicat, però entén que “si els hospitals fan sacrificis” a ells també els “toca” fer-ne.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.