Societat

La premsa internacional destaca la mort “d'un dels grans artistes europeus”

La trajectòria vital i l'obra de l'artista català omple titulars molt més enllà del país

Els principals diaris francesos posen accent en la identitat catalana de Tàpies

La premsa internacional s'ha fet ressò de la mort d'Antoni Tàpies i ha repassat la trajectòria d'aquest artista i intel·lectual de talla europea.

The New York Times posa accent en "els drames polítics turbulents de la seva joventut a Catalunya, com la Guerra Civil i el moviment nacionalista català" com a fonament de l'obra de Tàpies.

Però és sobretot la premsa francesa la que avui atén Antoni Tàpies. La França veïna en recorda la seva trajectòria artística i el seu estil, encara que en dedica un apartat exclusiu a la dècada dels 70, durant la seva etapa més reivindicativa. Le Monde, Libération, i Le Figaro lamenten la seva mort i destaquen que Catalunya ha perdut un dels seus grans artistes del segle XX.

Le Figaro situa Tàpies al nivell dels grans pintors catalans Salvador Dalí i Joan Miró i el considera sinònim "d'art abstracte a Europa".

En la mateixa direcció, l'alemany Der Spiegel el considera “un dels més importants artistes contemporanis d'Europa” i recorda els materials amb els quals treballava -com la sorra i el ferro- amb diverses tècniques.

A Portugal, Diario de Noticias publica una fotografia de l'artista al costat d'una de les seves obres.

Clarín, de l'Argentina, comenta que l'artista desenvolupava “una major sensibilitat que expressava mitjançant l'experimentació".

La projecció internacional de l'artista queda plasmada avui en titulars d'arreu del món, que li dediquen el darrer homenatge.

"Si no puc canviar el món, com a mínim, vull canviar la manera com la gent el mira", deia Antoni Tàpies fa més de vint anys, quan la Fundació que duu el seu nom obria les portes. La universalitat de la seva obra ha aconseguit que el món miri cap a la cultura i el país de Tàpies i en reconegui una identitat pròpia. Objectiu assolit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.