Societat

educació

Els mestres es manifesten en defensa de l'educació pública i contra la tisorada

Professors i pares exigeixen la fi de les retallades en una manifestació a Barcelona

Els sindicats avisen que “hi haurà vaga” si el govern no afluixa

Ja poden anar fent programes a TV3 en què es lloï la seva tasca, com el molt comentat Mestres, que els professionals de l'educació no estan contents. Com a mínim, els de l'ensenyament públic, que ahir es van concentrar a la plaça Sant Jaume de Barcelona per expressar el seu malestar per les retallades en educació i el tracte discriminatori de què són objecte, segons afirmen, respecte dels de centres privats i concertats.

Tot i que molts docents estan saturats de manifestacions, tancades i vagues com les que han fet els últims anys, la doble tisorada dels pressupostos del 2011 i el 2012, malgrat l'augment del nombre d'alumnes, i algunes decisions del Departament d'Ensenyament, com la supressió de la sisena hora als centres públics, han tornat a posar en peu de guerra docents, sindicats i pares.

Durant els darrers mesos, a les escoles i els instituts públics de Catalunya hi ha hagut nombrosos actes de protesta simbolitzats en el groc de les pancartes, els globus i, sobretot, les samarretes dels manifestants. De moment, la revolució groga no és massiva. Ahir va reunir a la plaça Sant Jaume unes 3.000 persones, segons els organitzadors, amb el lema Per l'educació pública de Catalunya, cap retallada. Però els convocants avisen que la taca d'oli s'està escampant i les mobilitzacions creixeran. “Si les coses continuen així, hi haurà vaga”, va advertir Rosa Cañadell, portaveu del sindicat USTEC, majoritari en l'ensenyament públic.

A hores d'ara, res no fa pensar que el govern faci un gir i accepti les demandes dels manifestants, especialment les referides a un augment de la despesa en educació. Properament es veurà quin caire pren la protesta.

LA XIFRA

3.000
persones es van manifestar contra la tisorada en educació a la plaça Sant Jaume, segons l'organització.

Observatori per resoldre els problemes

Els convocants de la manifestació van anunciar la pròxima constitució d'un observatori per l'educació pública a Catalunya, que tindrà com a objectiu recollir dades que afectin l'educació pública, analitzar-les, fer propostes i difondre-les. “No serà un cos acadèmic, tindrà una finalitat política”, va explicar Ana Sanz, membre de la FAPAC i una de les impulsores del pla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.