Societat

Primer test de les competències bàsiques dels alumnes d'ESO

Els estudiants de quart s'examinen de llengües i matemàtiques per millorar els resultats en l'ensenyament obligatori

Les mobilitzacions dels docents contra les retallades en educació no afecten la marxa de les proves

Més de 64.000 alumnes de quart d'ESO de tot Catalunya estan sent posats a prova aquests dies per avaluar el nivell dels estudiants al final de l'ensenyament obligatori en les matèries instrumentals: la llengua i les matemàtiques. Per primer cop, el govern tindrà un retrat del nivell dels joves de quinze anys del país independent del d'avaluacions internacionals com les proves PISA, en què els alumnes catalans no van sortir gaire ben parats.

Les proves, instaurades per l'anterior conseller d'Ensenyament, Ernest Maragall i ajornades un any per l'actual, Irene Rigau, van començar ahir amb els controls de matemàtiques i català (aranès a la Val d'Aran) i avui continuaran amb els de castellà i llengua estrangera (majoritàriament anglès).

El govern, que s'ha proposat reduir el fracàs escolar a la meitat en vuit anys, espera que aquestes proves es converteixin en una eina útil per millorar els resultats generals de l'alumnat i, especialment, el dels instituts que obtinguin uns resultats més fluixos. Amb tot, el president del Consell d'Avaluació de Catalunya, Joan Mateo, va deixar clar ahir que l'objectiu de les proves no és avaluar “els centres”, sinó “l'assoliment de les competències bàsiques”.

De fet, els resultats que obtingui cada institut no es faran públics. Només els coneixeran els responsables dels centres i les famílies dels alumnes. “Les proves són positives per a nosaltres perquè ens permetran saber quins són els punts forts i els punts febles del centre i corregir-los”, explica Jordi M. Gibert, director de l'institut Salvador Espriu de Barcelona. Gibert creu que el fet que les proves siguin externes a l'institut –hi participen 3.752 professors d'altres centres i 1.225 correctors– “fa que puguem tenir uns resultats força fidels a la realitat”. L'institut –explica Gibert– s'ha pres molt seriosament les proves, l'organització de les quals ha quedat, a tot Catalunya, al marge de les mobilitzacions dels darrers dies contra les retallades en educació.

El contingut de les proves ha estat guardat amb pany i clau i els responsables dels instituts han hagut de preparar les proves una mica a cegues. “Al llarg del trimestre s'ha preparat els alumnes en aquestes matèries [llengües i matemàtiques]”, reconeix Gibert, però sense que hi hagués un temari ben definit. “No teníem res en què basar-nos”, assegura Xavi Augé, un dels alumnes que ahir es van examinar.

A diferència dels exàmens a què estan acostumats els estudiants de secundària, en els d'ahir i avui el temari és tan inconcret com ampli. Abasta tot el que s'ha estudiat des de primer d'ESO fins al temari que els alumnes de quart d'ESO han fet en aquest punt del curs. “Aquesta avaluació no pretén detectar l'excel·lència –indica el director del Salvador Espriu–, l'objectiu és mesurar la mitjana de les competències bàsiques dels estudiants.”

Les proves segueixen l'esquema d'avaluacions internacionals com les proves PISA, en què queden al marge totes les assignatures excepte les instrumentals: la llengua i les matemàtiques.

LA DATA

07.05.12
els alumnes
de sisè de primària faran la prova d'avaluació corresponent al curs 2011/2012.
3.752
professors
participen en la realització de les proves i 1.225 les corregiran.
64.303
alumnes
de quart d'ESO hi ha a Catalunya. El 5,91% d'aquests està exempt de fer les proves.

ILP per recuperar la sisena hora

La Federació de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) va engegar ahir una campanya per recollir les 50.000 firmes necessàries per tirar endavant una iniciativa legislativa popular (ILP) al Parlament per reinstaurar la sisena hora als centres de primària públics. La FAPAC assegura que la sisena hora –acordada en el Pacte Nacional d'Educació del 2006– només representa un 2% del pressupost d'Ensenyament i denuncia que amb la retirada cada alumne de l'escola pública haurà perdut un curs sencer en acabar la primària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.