Societat

Tecnologia

La Catalunya d'abans del totxo

La Universitat Autònoma de Barcelona posa en marxa el primer banc d'imatges per satèl·lit que permet conèixer l'evolució del territori català els últims 40 anys

El servidor Satcat aplega unes 1.200 fotografies

Des d'ahir és possible veure com ha evolucionat el territori català en els últims 40 anys i també conèixer com era Catalunya abans del boom de la urbanització, per exemple. El Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (Grumets), format per membres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), ha creat el primer gran banc públic d'imatges per satèl·lit de Catalunya. (http://opengis.uab.cat/wms/satcat/index.htm).

Durant els últims deu anys, l'equip ha estat ordenant i carregant en el servidor les imatges del territori català provinents del satèl·lit més important del món per a l'observació detallada de la Terra, el Landsat. El Servidor d'Imatges de Satèl·lit de Catalunya (Satcat) és una iniciativa pionera a l'Estat que inclou gairebé 1.200 imatges d'entre els anys 1972 i 2011. L'objectiu és donar servei tant als particulars com a les empreses i les administracions, per tal que puguin veure l'evolució del territori i n'extreguin conclusions i previsions. Per exemple, amb el recull d'aquestes fotografies per satèl·lit es pot comprovar la gran urbanització que ha viscut l'àrea metropolitana de Barcelona les últimes dècades, i també el retrocés de 0,7 quilòmetres que ha experimentat el delta de l'Ebre els últims anys. L'eina proporciona un conjunt d'imatges, en color natural i en fals color, que poden ser visionades com una pel·lícula. A més, cada imatge conté informació tècnica sobre la data, l'hora i les característiques del sensor.

El sistema Satcat ha contribuït a l'anomenada “revolució petapíxel” que ofereix la teledetecció, és a dir, el treball dels científics amb milers de bilions de píxels, la quantitat de dades més gran sobre un tema que la humanitat ha tingut mai. Per tant, el servidor també ofereix la possibilitat que els usuaris es descarreguin les imatges per a un ús professional en aquesta branca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.