Societat

La majoria d'hospitals públics no reduiran les llistes d'espera

Salut no té previst contractar més activitat quirúrgica als centres concertats

El departament encara no ha informat sobre els malalts que esperaven una operació no urgent a finals del 2011, però al juny eren 70.000

L'anunci del conseller de Salut, Boi Ruiz, segons el qual aquest any els hospitals recuperaran part de l'activitat quirúrgica perduda l'any passat i es començaran a reduir les llistes d'espera per a operacions no urgents topa amb les expectatives de la majoria d'hospitals de la xarxa pública, que aquest any no preveuen incrementar el nombre d'intervencions, senzillament perquè Salut no els contractarà més activitat que l'any passat, tal com recull el pressupost del departament. “El compromís del conseller és que aquest any no es modificaran ni l'activitat contractada ni les tarifes”, assegura el director general del Consorci de Salut i Social (CSC) de Catalunya, Ramon Cunillera.

La necessitat de retallar despesa va fer que l'any passat Salut contractés un 2,5% menys d'activitat als 55 centres de la xarxa concertada i que rebaixés les tarifes que els paga pels serveis sanitaris un 3%. Davant d'aquesta minva en els pressupostos, els hospitals no només van reduir el nombre d'operacions, proves i visites, sinó que en molts casos la rebaixa va repercutir en les plantilles, amb acomiadaments i expedients de regulació. La perspectiva per al 2012 als hospitals concertats no augura més ingressos de la sanitat pública, ja que els pressupostos de Salut preveuen 4.506 milions destinats a concerts, fins i tot un 1% menys que el 2011.

Tota la xarxa hospitalària pública, integrada pels 55 centres concertats i els vuit que gestiona l'Institut Català de la Salut (ICS), va fer, entre el gener i l'octubre de l'any passat, 303.939 intervencions quirúrgiques (entre urgents i programades): 21.153 menys que en el mateix període del 2010. Les dades de tot l'any (amb l'activitat del novembre i el desembre) no s'han fet públiques, però tot indica que la diferència augmentarà, ja que la reducció d'activitat es va concentrar, sobretot, en el segon semestre de l'any. Tampoc no se sap com es van tancar les llistes d'espera per a cirurgia programada a finals del 2011, però al juny –amb la retallada encara en l'etapa inicial– ja havien augmentat fins a 69.967 pacients, un 23% més que el desembre del 2010, quan el nombre de persones que esperaven una operació no urgent en algun hospital públic era de 56.670.

El conseller Boi Ruiz va avançar fa uns dies al Parlament que el seu objectiu és reduir “almenys un 2%” les llistes d'espera per a operacions no urgents aquest any, però de moment els únics centres que han anunciat una certa recuperació de l'activitat quirúrgica al llarg del 2012 són els vuit hospitals gestionats per l'ICS. Aquests centres són els que més van reduir l'activitat l'any passat.

Encara per sota del 2010

Amb tot, els hospitals de l'ICS no assoliran el nivell d'activitat del 2010, previ a la retallada. En total, preveuen fer aquest any 105.000 operacions (entre urgents i programades): 8.211 més que l'any passat (en van fer 96.789), però encara són 4.175 menys que el 2010.

A més, tenint en compte que la cirurgia urgent és prioritària, els retards que s'acumulen per la pèrdua d'activitat repercuteixen en les llistes d'espera per a cirurgia programada (cataractes, pròtesis, etc.). De fet, segons va confirmar la direcció de l'ICS, aquests centres no tornaran a fer activitat extraordinària de tarda per reduir les llistes d'espera –tal com es feia abans de la retallada–, sinó que l'augment d'activitat anirà a compte de modificar horaris i de la reducció de sou que s'aplicarà al personal dins de la rebaixa generalitzada prevista per als funcionaris.

Si Salut no fa cap compra addicional difícilment podrem fer més activitat quirúrgica
Ramon Cunillera
director general del csc
Ens preocupa més que no s'esperi qui no pot esperar que no pas que s'allargui l'espera per a una vasectomia
Francesc Sancho
secretari d'estratègia (dept. salut)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.