Societat

educació

Nova escalada de violència en les protestes de València

La policia torna a carregar contra els manifestants i arremet contra els estudiants amb pilotes de goma

La delegada del govern justifica l'actuació, mentre que l'executiu de Fabra guarda silenci

La tensió social, lluny de remetre al País Valencià, s'agreuja. El centre de la capital es va convertir ahir en una autèntica batalla campal entre agents de la policia espanyola i qualsevol transeünt que circulava pels voltants de l'institut d'educació secundària Lluís Vives de València després de les tres de la tarda. A eixa hora, unes tres-centes persones es van concentrar a les portes del centre educatiu per protestar contra les retallades aprovades pel govern d'Alberto Fabra en el sector públic educatiu. Però la convocatòria també pretenia denunciar l'agressivitat amb què havien actuat els cossos de seguretat la setmana passada i que va acabar amb la detenció de disset persones i diversos ferits.

Una situació que ahir es va tornar a repetir, ja que la manifestació, convocada a través de les xarxes socials, va acabar novament amb carreres pels carrers més cèntrics, càrregues policials, identificacions i detencions, que al tancament d'aquesta edició superaven la vintena, entre les quals les de quatre menors. També hi va haver quatre ferits, de caràcter lleu, dos joves i dues dones de 44 i 57 anys.

De res va servir la reunió que a primera hora del matí els grups de l'oposició van mantenir amb la delegada del govern, que els havia convocat per parlar de les “manifestacions
i concentracions no comunicades”. Paula Sánchez de León, a qui es demana la dimissió immediata per haver actuat “com una governadora civil” va justificar fermament l'actuació policial i va negar qualsevol ordre de repressió. “La policia va actuar davant una situació de desordre i desacatament. El compliment de l'ordre ha de ser escrupolós per garantir la convivència pacífica i evitar el tot s'hi val”, va subratllar.

En el mateix sentit es va expressar el cap de la policia a València. Antonio Moreno va insistir que els agents sempre havien actuat de manera “mesurada” i que, en cap moment, s'havia utilitzat material antiavalots. “L'actuació ha estat sempre en proporció a l'acció dels manifestants”, va indicar. Una versió contrària a les imatges de la policia utilitzant pilotes de goma contra els estudiants. Moreno fins i tot va acusar “determinats grups” d'haver intentat “agreujar” la situació.

Les imatges esgarrifoses i les declaracions dels testimonis van provocar que els grups del PSOE, IU i ERC al Congrés dels Diputats demanaren la compareixença del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Mentrestant, des de l'executiu d'Alberto Fabra es va guardar un silenci sepulcral que contrastava notablement amb els crits contra la seua gestió.

Hem actuat de manera mesurada i moderada. N'hem passat de tots colors
Antonio Moreno
cap de policia de València
Sembla que hem caminat quaranta anys enrere i que els uniformes de la policia són grisos
Marga Sanz
coordinadora d'esquerra unida
La policia va actuar davant una situació de desordre i desacatament i per evitar el tot s'hi val
Paula Sánchez de León
delegada del govern

Els estudiants mantenen les mobilitzacions

Els estudiants valencians no estan disposats a cedir ni un pam en les seues reivindicacions. El president de la Federació Valenciana d'Estudiants i conseller escolar de l'Estat, Alberto Ordóñez, va anunciar que les mobilitzacions contra les retallades continuaran fins que els facen cas. “Continuarem cremant els carrers de València. La lluita continuarà perquè ningú pot retallar els nostres drets”, va expressar Ordóñez, abans de l'assemblea convocada a última hora de la vesprada. El líder estudiantil també va exigir que tots els detinguts que romanien a la comissaria de Sapadors foren “alliberats sense càrrecs de manera automàtica”. Els estudiants de València van rebre el suport d'uns dos-cents companys de Madrid que es van concentrar a la Puerta del Sol. Des d'allà van denunciar i condemnar la violència de
les càrregues policials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.