Societat

Clam contra la brutalitat policial

gernació Milers de valencians reclamen en una jornada sense incidents el cessament de la repressió contra els estudiants i estenen la seua protesta a altres ciutats de l'Estat

La policia espanyola va desaparèixer ahir dels carrers

Les esgarrifoses imatges d'adolescents imberbes perseguits, arraconats, i colpejats per la policia espanyola pels carrers de València, en una lluita desigual com la de David contra Goliat, van provocar que ahir milers de valencians es manifestaren pels carrers de València per dir prou a la brutal actuació policial dels últims dies.

La contundència de les càrregues dels agents, que han deixat una vintena de ferits des del passat dijous— entre els quals es troben professionals de la comunicació— va ser contestada massivament per una bona representació del món educatiu en una manifestació sense cap incident ressenyable. La iniciativa va col·lapsar durant hores el centre neuràlgic de la capital del País Valencià. Però en aquesta ocasió la policia no va actuar contra els manifestants que tallaven el trànsit, argument que van utilitzar els dies anteriors per carregar contra els joves estudiants.

De fet, l'absència de la policia va ser la noticia del dia d'ahir. A penes si es van veure furgonetes del cos de seguretat ni agents desplegats pels carrers. Únicament es van fer presents a les portes de la delegació del Govern, on es van viure els moments més tensos de la jornada. Allí, una desena de policies i dos furgonetes, preparades per a intervindre, custodiaven l'edifici on es refugiava Paula Sánchez de León. La dimissió de la delegada del Govern va ser la demanda més repetida pels que, des de primera hora de la vesprada, havien eixit des de les portes de l'institut de secundària Lluís Vives, en una marxa espontània que primer els va conduir fins a l'Ajuntament de València per desembocar finalment en l'organisme dirigit per Sánchez de León.

Investigació en curs

La invisibilitat de la policia va ser la resposta visible a les dures crítiques rebudes per com ha gestionat les protestes estudiantils la que va ser la mà dreta de l'expresident valencià Francisco Camps fins a la seua dimissió.

En roda de premsa, Sánchez de León va haver de reconèixer que les imatges de les agressions policials que han rodat per tot el món, no li havien agradat i que vivia “dies i moments difícils”. La delegada va anunciar la posada en marxa d'un expedient d'investigació per saber si s'havien produït “excessos” durant l'actuació policial. “S'estudiarà si hi ha hagut extralimitacions per depurar responsabilitats”, va subratllar.

Amb tot, Sánchez de León va rebutjar estendre les responsabilitats al seu càrrec. “L'oposició demana la meua dimissió perquè és el seu treball, però la realitat és una altra i, la meua responsabilitat és restablir l'ordre als carrers de la ciutat”, va reblar.

Les paraules de la màxima responsable de la policia a València van ser precedides per la declaració del ministre de l'Interior. Jorge Fernández Díaz va dir que era possible que dins de la policia algú podia haver tingut “una actuació excessiva”. “Estem ací per a controlar els excessos no per excedir-nos en el control”, va advertir. El ministre compareixerà a petició pròpia en el Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre les actuacions a València.

La cadena de declaracions condemnant la intervenció policial en les protestes, que s'allarguen des de la setmana passada, van ser constants. Fins i tot el secretari del PP valencià, Antonio Clemente, va admetre “possibles excessos”.

La delegada del Govern va començar en la vesprada d'ahir, després que s'alliberaren els joves que encara restaven detinguts, una roda de contactes amb els representants dels estudiants. Per a hui s'ha convocat una nova manifestació a les portes del Lluís Vives.

Durant huit anys han estat callats i ara volen testimoniar que el que les urnes han validat no els agrada
Alberto Fabra
president del govern valencià
La meua responsabilitat i prioritat és restablir l'ordre als carrers de València
Paula Sánchez de León
Delegada del Govern a València
El ministre d'Interior no té cap excusa per demanar la dimissió de la delegada del Govern
Jorge Alarte
secretari general del PSPV-PSOe
12
detinguts,
del total de 25, van ser ahir posats en llibertat pel jutge que instrueix el cas.
5.000
persones
es van manifestar ahir pels carrers de València contra la repressió policial.
El govern no ha de donar suport a l'actuació violenta i desmesurada del cos policial
Albert Ordóñez
fed. valenciana d'estudiants
Considerar enemics els estudiants és la mostra d'una actuació desproporcionada i salvatge
Marga Sanz
síndica d'eupv
Els agents han de retre compte a títol individual i demostrar que la força utilitzada va caldre
Amnistia Internacional
S'han vist imatges que certament no són tolerables; espero que el ministre aclarisca aquestes imatges
Alfredo Pérez Rubalcaba
secretari general del Psoe
Des de les files de la policia, hi ha hagut qui ha tingut una actuació que potser ha estat excessiva
Jorge Fernández Díaz
ministre d'interior
És l'hora de la serenitat; [...] no podem donar una imatge a fora que no és la del nostre país
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Les agressions a persones, la democràcia i les llibertats també han estat informatives
Enric Morera
síndic de compromís
Darrere d'aquestes mobilitzacions està l'esquerra, perquè es troba desorientada i frustrada
Rita Barberá
alcaldessa de valència
Espero que caigui tot el pes de la llei sobre els responsables de la brutalitat policial
Alfons López Tena
exalumne de l'institut lluís vives

El SUP critica les actuacions

El Sindicat Unificat de Policia (SUP) va emetre ahir un dur comunicat en que defineix l'estratègia de la delegada del Govern de València i els agents com a “greu errada”. “No han tingut en compte que la intervenció de les forces de seguretat no havia d'haver provocat un problema major que el que es pretenia resoldre”, subratlla el text. El sindicat lamenta la “mala planificació, sense mitjans, amb decisions errònies” i deplora l'explicació dels fets del superior. Igualment, s'acusa el ministre d'Interior d'haver protagonitzat “un acte de covardia política”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.