Societat

Educació

València escenifica la unió contra la violència policial

Els carrers de la capital es tornen a omplir de persones que exigeixen la dimissió de la delegada del govern i el cap de la policia

Els convocants denuncien amenaces de l'extrema dreta

Les artèries principals de València s'han convertit en les últimes setmanes en vies de canalització de la indignació i el malestar d'una gran majoria de valencians. De manera alternativa, els carrers han estat ocupats pels sectors més afectats per la política de retallades a què s'ha vist obligat el govern d'Alberto Fabra, assetjat per una tresoreria pràcticament en fallida tècnica.

Però ahir totes aquestes reivindicacions van convergir en una única manifestació. Milers de ciutadans van eixir al carrer convocats d'“urgència" per col·lectius cívics, partits polítics, sindicats i associacions d'estudiants per donar una resposta unitària a la desproporcionada acció de la policia espanyola en les concentracions estudiantils. El lema escollit per encapçalar la manifestació va ser “Som el poble, no l'enemic”.

Amb l'objectiu de denunciar la repressió de les protestes i la violència policial de l'última setmana, en què s'ha detingut una quarantena de persones, la marxa va avançar des de les portes de l'institut Lluís Vives, on van començar les mobilitzacions dels estudiants, fins a la delegació del govern per demanar la dimissió de Paula Sánchez de León. “Si no dimiteixes, demà tornarem”, van proclamar els manifestants en arribar-hi. Allà, dos representats dels estudiants van llegir un manifest que incloïa l'exigència de la retirada de tots els càrrecs contra els detinguts els dies anteriors.

Precisament ahir el síndic de greuges va comunicar que, fins aleshores, havia rebut unes 38.000 denúncies per l'actuació dels agents en l'operatiu policial d'aquests dies, que Sánchez de León i Moreno van justificar en la necessitat de “mantenir l'ordre als carrers de la ciutat”. José Cholvi va assegurar que investigarà “amb objectivitat i professionalitat”.

Infiltrats

També es va pronunciar ahir el Sindicat Professional de Policia, que, contràriament al que va manifestar el Sindicat Unificat, va assegurar que “els insults i l'agressivitat dels manifestants dels últims dies aconsellaren prendre mesures més adequades al canvi d'escenari”. El sindicat va avalar l'argument amb la “dada objectiva” que només un dels 45 detinguts és alumne del Lluís Vives i que la major part dels arrestats “pertanyen a col·lectius com ara els esquàters, red skins, sharps i col·lectius independentistes d'esquerres”. “Són infiltrats que aprofiten qualsevol excusa per sumar-se a l'algarada”, va remarcar.

A l'altra banda, la direcció de l'IES Lluís Vives va denunciar que havien rebut dos trucades de telèfon de persones identificades com a membres d'Espanya 2000 que van amenaçar d'anar-hi i “acabar la faena que no havia acabat la policia”.

Malgrat el to pacífic de la marxa, al tancament d'aquesta edició, Giuseppe Grezzi, de Compromís, denunciava al seu compte de Twitter que una desena de policies havien agredit tres joves a la fi de la manifestació.

LA XIFRA

38.000
denúncies
va rebre el síndic de greuges valencià per les actuacions policials durant les protestes estudiantils.

LA FRASE

En la unitat de totes les forces socials i polítiques hi ha la clau de l'èxit de les nostres reivindicacions
Almudena Morales
representant dels convocants

LA XIFRA

10.000
persones
van participar en la manifestació que ahir va demanar la dimissió de la delegada del govern de València.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.