Societat

Les universitats públiques fan vaga avui contra les retallades del govern

Els sindicats denuncien “l'ofec pressupostari” i l'augment de les taxes als centres d'educació superior

Dos detinguts per intentar entrar a Economia

Els sindicats de l'educació pública superior han agafat el relleu del de l'ensenyament de primària i secundària i protagonitzen avui una jornada de mobilització contra les retallades i la política del govern, que confien que tingui un ampli seguiment. Convocats per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup) i amb el suport de sindicats i comitès d'empresa d'universitats, els estudiants i el professorat de les set universitats públiques catalanes estan convocats a una jornada de vaga i a manifestar-se a la plaça Universitat de Barcelona, i a diverses ciutats del país.

Els convocants denuncien l'“ofec pressupostari” de les universitats públiques, arran de les retallades dels dos darrers anys. La Generalitat va reduir el 2011 el pressupost per als centres d'educació superior públics d'un 15%, i d'un 1,9% el 2012, la qual cosa ha comportat la pèrdua de 594 docents, la major part (559) dels quals eren professors associats.

Els sindicats critiquen també l'augment del preu de les matrícules i les taxes, i l'empitjorament de les condicions laborals del personal docent i investigador i el personal d'administració i serveis (PAS). També denuncien la intervenció de la Generalitat en el procés de selecció del personal acadèmic, a través del pla Serra Húnter, que dirigirà un acadèmic nomenat pel govern, i “la imposició del comissionat de comptes”, una figura que supervisarà les finances de les universitats que ho demanin a través del consell social.

L'anterior vaga universitària es va fer el 17 de novembre. Estudiants i professors es van mobilitzar contra les retallades del govern amb talls de trànsit i una manifestació pel centre de Barcelona, en que van concórrer més de 10.000 persones.

Memòries de Pujol

Per anar fent boca, dos estudiants van intentar entrar ahir a les dependències del Departament d'Economia i, suposadament, van agredir uns agents antiavalots que custodiaven l'edifici. Els dos joves van ser detinguts, i deixats en llibertat hores després. Les mobilitzacions van impedir la presentació del tercer volum de les memòries de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ja que els estudiants havien previst ocupar al vespre la Facultat de Geografia i Història, situada just al davant.

El professorat i els estudiants de secundària també estan convocats a afegir-se a la manifestació universitària i part de l'alumnat de batxillerat farà vaga demà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.