Societat

RIBERA D'EBRE

El ple de Rasquera aprova la plantació de cànnabis

El govern municipal defensa la legalitat del projecte, que suposarà una injecció econòmica d'1,3 milions d'euros en dos anys

CiU, a l'oposició, el rebutja i reclama la convocatòria d'una consulta

Mai un ple de l'Ajuntament de Rasquera havia aixecat tanta expectació. més de 200 veïns del municipi de la Ribera d'Ebre i un ampli desplegament mediàtic van seguir en directe l'aprovació del pla anticrisi. Un pla que inclou un conveni amb l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum i que inclou la posada en marxa en uns terrenys del municipi d'una plantació de cànnabis que es destinarà al consum dels socis de l'entitat.

El ple va aprovar amb els vots dels regidors de l'equip de govern (ERC) la constitució de dues empreses públiques: Rasquerana de Recerca i Interpretació del Cànnabis Sativa i Rasquera Gestió Econòmica, així com un contracte privat entre l'Ajuntament i l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum. Aquest conveni representarà un ingrés immediat de 36.000 euros per a l'Ajuntament i 1,3 milions d'euros a partir del juliol i durant dos anys, distribuïts en 24 mensualitats. Unes xifres que no van convèncer el grup de l'oposició, CiU, que va votar en contra de la proposta pels dubtes legals que genera i que reclama una consulta popular.

Per la seua banda, el govern municipal defensa que és el projecte més engrescador que ha rebut en els darrers temps. “Evitem que el municipi tingui instal·lacions antagòniques al projecte de poble, com ara parcs eòlics o cementiris nuclears”, va manifestar l'alcalde, Bernat Pellissa. I és que el seu objectiu és doble: reduir l'endeutament municipal i crear ocupació. La plantació ocuparà directament uns cinc treballadors, als quals s'afegiran uns 35 llocs de treball que es generaran de forma indirecta, gràcies als ingressos que percebrà l'Ajuntament.

Tot i que el cultiu de cànnabis està prohibit, els promotors defensen que l'autoconsum sí que és permès, per la qual cosa no s'impulsa cap il·legalitat, i que així ho avala un informe jurídic favorable.

LA XIFRA

7
hectàrees
ocupa la finca on es conrearà el cànnabis, tot i que no tota la superfície serà per a aquest cultiu.

Divisió entre els veïns

No tots els veïns de Rasquera valoren de la mateixa manera el projecte i una àmplia representació de la població va omplir ahir el centre cívic per seguir el debat del ple. N'hi ha que es mostren obertament a favor de la plantació de
cànnabis perquè consideren que suposarà una oportunitat per a un poble que no arriba al miler d'habitants. “Si es fa de forma legal ho trobo perfecte”, va manifestar Josep Maria Balart, que està desocupat. I en el mateix sentit es pronunciava Armand Borràs, que encara que viu al Perelló és natural de Rasquera. “Si no ho acceptem aquí es farà al poble del costat”, alertava aquest veí. En canvi, Filomena Chortó es mostrava molt preocupada per la imatge que transmetrà el poble si la plantació de cànem indi es fa realitat. “No serà res de bo, que ens deixen tranquils”, deia. També l'exalcaldessa, Lucrècia Bladé, va criticar el projecte i va alertar que pot perjudicar altres sectors del municipi, com ara el turístic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.