Societat

Protesta de portes endins

Desenes d'universitaris ocupen “indefinidament” el rectorat de la UB i diverses facultats de la UAB però eviten manifestar-se al carrer

Els Mossos negociaran amb els estudiants per evitar “una escalada de violència”

Els qui temien un altre espectacle de policies contra estudiants al davant mateix del Congrés Mundial del Mòbil van respirar alleujats ahir tan bon punt es va confirmar que els universitaris concentrats al migdia a la plaça Universitat no enfilaven cap a la plaça d'Espanya. Els joves que mantenen ocupat el rectorat de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) van decidir en assemblea quedar-s'hi de manera “indefinida” fins que s'atengui la seva demanda d'aturar les retallades en l'educació superior, però van acotar, de moment, la mobilització a l'interior de la universitat central. Barcelona va viure, doncs, una jornada de calma l'endemà d'un dia marcat pels aldarulls.

“Dimecres vam fer vaga, però avui [ahir per al lector] hem fet classe amb tota normalitat”, va explicar Samantha Arandía, estudiant de filologia anglesa de la central. “Jo he anat a classe tots dos dies perquè havia de lliurar un treball i tinc molta feina”, afegia Alba Martín Pérez, alumna de segon de matemàtiques, fent bona la fama d'aplicats dels estudiants d'aquesta carrera.

El cert és que, tot i l'anunci de demanda del rectorat als ocupants de la UB pels “danys causats a l'edifici històric” i la demanda als Mossos d'Esquadra que desallotgin els estudiants, l'edifici presentava ahir, si més no a primer cop d'ull, un aspecte normal tret d'alguna pintada a les façanes, pancartes reivindicatives i els sacs de dormir que hi havia escampats per terra.

“No és veritat que hi hagi hagut desperfectes”, assegurava Laia Gómez, una de les “prop de setanta persones” que van dormir la nit de dimecres a dijous al rectorat. Al seu voltant, desenes d'estudiants, aplicats, organitzaven en rotllanes les comissions que han de vetllar pel bon funcionament de l'ocupació.

Més moviment hi va haver a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on desenes d'estudiants van fer nit en diverses facultats del campus de Bellaterra. A primera hora del matí, una vuitantena d'estudiants van tallar l'autopista AP-7 i la B-30 durant deu minuts i hi van causar un embús monumental. Hores després, uns 150 joves va trencar els vidres d'una entitat bancària del campus i van fer pintades a l'entrada d'una botiga. L'equip de govern de la UAB va anunciar que denunciarà els autors dels aldarulls.

Les forces de seguretat, mentrestant, han entomat la qüestió amb prudència. “Buscarem tots els mecanismes necessaris per tornar la normalitat a l'edifici”, va afirmar el director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, que va anunciar que enviarà un equip de negociadors per trobar una solució dialogada i evitar “una escalada de violència”. Això sí, sense deixar de practicar detencions a partir de les imatges obtingudes durant els aldarulls.

De moment, els dotze detinguts de dimecres han quedat en llibertat a l'espera de ser citats pel jutge, llevat d'un que avui passarà a disposició judicial.

Tancada a la Rovira Virgili

Els estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han passat aquesta nit, per segon dia consecutiu, ocupant part de l'edifici del rectorat, tot i que en principi l'ocupació es donarà avui per acabada. En l'assemblea d'ahir al vespre es va decidir no organitzar piquets (ahir al matí n'hi va haver d'informatius) i sí que es faran jornades de treball. Els estudiants reclamen al rectorat de la URV que se'ls reconeguin drets, com ara la cessió d'un local.

A Lleida i Girona, la normalitat va tornar als campus. Els estudiants que havien ocupat la seu de la Universitat de Lleida, la van desallotjar ahir a primera hora del matí. A la de la Universitat de Girona no hi havia hagut cap ocupació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.