Societat

societat

Més gironines maltractades demanen ajuda

Els Siad gironins van atendre, l'any passat, 1.379 casos i el 2010, 600

Els quinze serveis d'informació i atenció local (Siad) de les comarques gironines van atendre, el 2011, el doble de dones en situació de violència masclista que el 2010. Mentre que el 2010 es van atendre una xifra una mica superior als 600 casos, el 2011, aquest nombre va ser de 1.379 casos. La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, va destacar ahir que en aquest increment s'ha de tenir en compte que el 2011 es van obrir cinc nous Siad a la demarcació i que cada nou recurs que es posa en marxa al territori fa aflorar els casos de violència contra les dones que estan latents. “Això no vol dir, però, que el fenomen de la violència domèstica hagi augmentat”, va puntualitzar.

Gatell va donar a conèixer aquestes dades a Girona en el balanç dels deu anys de funcionament del telèfon d'atenció a les dones en situació de violència (900 900 120). Aquesta línia ha atès 6.861 demandes de gironines des de la seva posada en marxa, l'any 2001, fins al mes de febrer d'aquest any. Al llarg dels primers set anys de funcionament, es va experimentar un increment en el nombre de serveis que va arribar al màxim el 2008, amb un total de 899 trucades. A partir del 2008, i coincidint amb l'obertura dels Siad, el nombre de trucades va anar baixant fins l'any passat, en què se'n van registrar 815.

Un 68% de les dones que utilitzen aquest servei viuen una situació de violència psicològica, que “és la més estesa i invisible”, segons Gatell. Prop del 40% de les dones que fan servir la línia d'atenció són víctimes de violència física; un 5,5%, de violència econòmica, i prop del 3%, de violència sexual. La majoria de les dones que fan servir la línia (42%) tenen entre 31 i 40 anys. La presidenta de l'ICD va manifestar que la línia d'atenció telefònica s'ha demostrat que és una eina útil, utilitzada i necessària i que per a moltes dones que pateixen algun tipus de maltractament, és la primera porta d'entrada a altres recursos més adequats a les seves necessitats.

D'altra banda, el centre d'intervenció especialitzada (CIE) del Gironès, situat a Salt, va atendre, l'any passat, 324 dones i 110 infants, un nombre un xic inferior al del 2010, amb 364 dones i 118 infants atesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.