Societat

TRIBUNALS

La trama de corrupció policial als prostíbuls de Castelldefels, a judici

La jutgessa considera delictiva l'actuació de sis caps de la Policía Nacional, conxorxats amb els clubs Riviera i Saratoga

Inclou un funcionari de l'Eixample

La titular del jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona, Elisabet Castelló, considera provat que hi havia una xarxa de corrupció policial al voltant dels macroprostíbuls de Castelldefels, després de gairebé cinc anys d'investigació, que la mateixa magistrada qualifica de “summament complexa a causa de la delicada naturalesa dels delictes”.

En una resolució recent, la magistrada dóna per tancada la investigació, iniciada el 2007 per una querella de la fiscalia, i comunica a les acusacions que facin els seus escrits per anar a judici. Hi ha un total de vint imputats i deu delictes, com ara la falsedat documental, el suborn i les coaccions.

En l'escrit, la jutgessa afirma que durant l'any 2002 els clubs Riviera i Saratoga van tenir exhaustives i mediàtiques inspeccions del grup d'estrangeria de la Policía Nacional, fet –afegeix– que “va propiciar un apropament” dels amos dels bordells amb els principals responsables policials amb la finalitat d'evitar aquestes inspeccions quan tenien més feina. “Aquest apropament es va consolidar en uns pactes il·lícits d'informació policial a canvi de retribució”, que es van produir entre els anys 2002 i 2008. És a dir, quan hi havia una inspecció, les noies en situació irregular o les menors eren tretes dels locals en taxis, afirma la jutgessa. Els caps policials rebien regals, com ara rellotges de Rabat, sobres amb diners i fins i tot se'ls pagaven viatges de vacances amb les seves esposes. Precisa que aquestes accions van ser comeses pels llavors comissari en cap contra les xarxes d'immigració il·legal (UCRIF), Luis Gómez; l'inspector Andrés Otero, el subinspector Iñaki Landa, l'agent Manuel Melendo, l'inspector Abundio Navas i l'inspector José Javier Martín Pujal, àlies Jordi Martín, que al final va decidir col·laborar amb la justícia i confirmar aquestes irregularitats. Dels prostíbuls, tres responsables del Riviera i quatre del Saratoga aniran a judici.

De Martín Pujal, la jutgessa també assegura que es va concertar amb tres advocats, del despatx Ítem Legal, perquè fes inspeccions a petits prostíbuls de Barcelona i després els lletrats exigien diners als amos dels clubs. En considera provats nou casos (vuit prostíbuls i un bar), amb pagaments de 2.000 a 20.000 euros. En aquesta teranyina de corrupteles, hi ha imputats l'enginyer Joaquín Quílez, que treballava amb l'Ajuntament, i l'inspector de llicències de l'Eixample, Manuel Martínez, al qual s'acusa d'alertar de controls l'amo del club Aribau 64 i de destruir un expedient d'un hostal del carrer Balmes per diners.

LA DATA

06.03.09
La jutgessa
ordena tancar de forma cautelar els bordells Riviera i Saratoga. Mesura prorrogada indefinidament.

El confident i els regals

La jutgessa afirma que per establir els vincles amb els caps policials, els amos dels bordells van tenir “la puntual mediació d'un individu anomenat Manuel Gutiérrez Carbajo, que en altres èpoques havia sigut confident policial”. Es constata que Gutiérrez Carbajo va entregar diners, rellotges i regals, però només és considerat un testimoni. Aquest confident sí que està imputat en una altra investigació que du el jutjat d'instrucció 1 per tràfic de drogues i suborns.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.