Societat

Tres dels quatre incendis del Pirineu lleidatà continuen actius

Els focs ja han cremat més d'un miler d'hectàrees de vegetació

Diversos mitjans aeris s'incorporen aquest matí a les tasques d'extinció

Tres dels quatre incendis forestals declarats al Pirineu lleidatà continuen actius. Es tracta dels que afecten als municipis de Gerri de la Sal, Pont de Suert, mentre que el de Montanisell, a Coll de Nargó, ja està en fase de control. En conjunt, els focs ja han cremat més de 1.200 hectàrees.

Els incendis han mobilitzat un centenar de mitjans terrestres i uns 250 bombers han estat actius tota la nit per controlar les flames. A primera hora del matí tots els mitjans aeris disponibles s'han incorporat a les tasques d'extinció dels incendis. En concret, hi participen quatre avions i cinc helicòpters, en un dels quals volarà el conseller d'Interior, Felip Puig, per inspeccionar la zona.

El foc més greu és el de Gerri de la Sal, que ja ha cremat entre 700 i 800 hectàrees de vegetació i manté tallat un tram de 15 quilòmetres de la carretera N-260. Dos focus continuen actius a la zona del Bosc del Comte, on els Bombers de la Generalitat estan intensificant les tasques d'extinció per evitar que es propagui a una zona boscosa que hi ha més al nord-oest.

En aquest foc hi treballen 48 dotacions terrestres i 126 efectius dels bombers. També s'hi han incorporat cinc helicòpters, quatre bombarders i un de comandament.

L'altre incendi que preocupa més és el de Pont de Suert, a Viu de Llevata, ja que és desenvolupa en una zona “difícil” i el vent és molt fort. Aquest dijous a la nit, les flames van saltar el riu al fons del barranc de Viu i avançaven cap a l'est, en direcció a Solà de Viu. No obstant això, la situació en aquest punt es va poder estabilitzar i en aquests moments no s'ha complicat. El foc ja hauria afectat unes 225 hectàrees de vegetació forestal.

En l'extinció d'aquest incendi hi treballen 27 vehicles terrestres dels Bombers i 80 efectius, a més d'un helicòpter Kamov del ministeri de Medi Ambient.

Pel que fa al foc que crema a les Valls de Valira, els efectius del cos d'emergències han estat treballant en tot el perímetre i només ha crescut una mica per la part sud de l'incendi i ha superat la zona coneguda com el Roc del forat del gat. Aquest matí el front de l'incendi es troba al voltant del torrent de la Morera, a l'est de Calbinyà. La superfície cremada seria a hores d'ara d'unes 200 hectàrees de vegetació.

Una vintena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i cinc del Principat d'Andorra treballen en l'extinció de les flames, a les quals s'han afegit quatre avions de vigilància i atac dels bombers catalans i un helicòpter de comandament andorrà.

Unes deu persones de Calbinyà han passat la nit a casa de familiars i dues a l'alberg de la Seu d'Urgell.

Més de 1.000 ha cremades

En total, els quatre focs que es van declarar aquest dijous a diferents punts del Pirineu lleidatà ja han consumit més de 1.200 d'hectàrees de zones de vegetació, segons les estimacions provisionals. Tot i els tres incendis que continuen actius, el perímetre de superfície cremada gairebé no ha augmentat i molts dels veïns han pogut tornar a dormir a casa a excepció d'una vintena de persones dels nuclis d'Enseu i Baén, i de Calbinyà. Ahir es van haver d'evacuar o confinar prop d'un centenar de persones.

L'incendi forestal de Coll de Nargó continua en fase de control des d'ahir a la tarda. Quatre dotacions terrestres romanen al lloc del sinistre, que hauria afectat unes 65 hectàrees de vegetació.

Per altra banda, l'incendi declarat a mitja tarda del dijous a la Ribagorça d'Osca continua sense control i ja ha cremat prop de 500 hectàrees, segons el govern aragonès. El foc ha obligat a desallotjar catorze nuclis de població.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.