Societat

Controlat l'incendi de Santa Cristina d'Aro, si no hi ha canvi de vent

Segueix el desallotjament preventiu de la urbanització de Fontbona i el nucli de Sant Grau encara que en les pròximes hores es pot aixecar la restricció

Al Pirineu lleidatà, l'únic incendi que continua actiu és el de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà

L'incendi que afecta Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) i Llagostera (Gironès) evoluciona favorablement i està pràcticament controlat, encara que les autoritats esperen per confirmar-lo per conèixer si finalment no es produeix el canvi de vent que anunciaven les previsions.

D'altra banda, els bombers de la Generalitat tenen des de les 12:20 hores en fase de control l'incendi forestal a Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), que ha cremat unes 400 hectàrees, l'únic que quedava actiu al Pirineu lleidatà, perquè els altres tres estan ja controlats.

El director dels Serveis Territorials d'Interior de la Generalitat a Girona, Albert Ballesta, ha participat en la reunió que ha mantingut el Centre de Comandament Avançat al parc de bombers de Castell d'Aro i ha reconegut que la situació és la d'una fase prèvia a la de control.

Per ara, la previsió de vent de component nord, anomenat tramuntana a la zona, que va complicar ahir les tasques d'extinció del foc, ha resultat errònia, amb què les flames han estat apagades en la seva totalitat.

El vent de sud és el que ha bufat lleugerament, però la possibilitat que canviï novament a nord és la que impedeix que, de moment, es declari l'incendi controlat, a l'espera d'una nova reunió del Centre de Comandament Avançat prevista per a les 17:00 hores.

Mentre, uns 40 dels 120 veïns de diferents urbanitzacions de Tossa de Mar i Llagostera desallotjats ahir ja han tornat als seus habitatges, tot i que segueix el desallotjament preventiu de la urbanització de Fontbona i el nucli de Sant Grau.

Optimisme

Albert Ballesta s'ha declarat en tot cas “molt optimista”, després de sobrevolar la zona afectada i comprovar que no hi ha “cap columna ni punt de foc encès, encara que els arbres que componen la vegetació poden mantenir cremant arrels, pel que s'està remullant el terreny”. Ballesta ha detallat que, finalment, seran una mica menys de 525 hectàrees les que s'han cremat i que els bombers treballen ara a obrir camí en el flanc dret de la carretera que va de Sant Grau a Tossa de Mar per actuar millor.

Una de les claus que l'incendi estigui pràcticament controlat ha estat la intervenció de mitjans aeris, després que les dotacions terrestres hagin estat les úniques que han treballat durant la nit.

Tres helicòpters i quatre avions han actuat durant tot el matí i, en aquests moments, es troben estacionats a Empuriabrava, ja que la normativa impedeix que volin per més temps, encara que reprendrien les tasques d'extinció a les 16:00 hores si calgués.

Albert Ballesta espera que la reunió de les 17:00 hores serveixi per aixecar finalment les restriccions i que els evacuats tornin als seus domicilis.

Els bombers treballen actualment amb 38 dotacions terrestres, a més de quinze vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal i 47 voluntaris, als quals Albert Ballesta ha agraït la seva “decisiva feina per rematar el foc”.

Ballesta ha explicat que encara és “molt d'hora” per determinar les causes de l'incendi i que els agents forestals són els que investiguen en aquest moment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.