Societat

Demanen jornada intensiva als instituts per estalviar

Un sindicat de secundària insta el govern a concentrar l'horari per abaratir costos i millorar el rendiment dels alumnes

Rigau no descarta autoritzar la mesura en més centres el curs vinent

El sindicat de professors de secundària ASPEPC-SPS va recórrer ahir a l'argument de l'estalvi econòmic per mirar d'estovar el govern català perquè accepti la demanda d'implantar la jornada intensiva als instituts de Catalunya que no imparteixen cicles formatius. El portaveu d'ASPEPC, Xavier Massó, va calcular en 43,6 milions d'euros l'estalvi que suposaria en tres anys concentrar les classes entre les vuit del matí i dos quarts de tres de la tarda. La rebaixa en despeses d'electricitat, calefacció, menjador dels alumnes, personal de menjador, transport de migdia i despeses corrents de béns i serveis seria –argumenta el sindicat– molt superior als 30,2 milions que el Departament d'Ensenyament preveu estalviar amb la retallada dels sexennis del professorat (30,2 milions d'euros en tres anys).

ASPEPC·SPS no aporta només arguments econòmics. També n'esgrimeix d'educatius, com la racionalització dels horaris dels estudiants. Segons el sindicat, si s'implantés la jornada intensiva, el rendiment dels alumnes milloraria, ja que es donaria als estudiants més temps per fer activitats extraescolars sense haver de sacrificar hores de son. Els centres –afegeix el sindicat– també hi sortirien guanyant, ja que se simplificarien els aspectes organitzatius dels instituts. A més, a la tarda és quan es produeixen la majoria de les conductes conflictives a les aules i els índexs més grans d'absentisme.

De moment, ja han demanat la jornada intensiva 156 instituts, més d'un terç dels centres públics de Catalunya, que és l'únic territori de l'Estat on es fa jornada partida. Massó va assegurar que el rendiment acadèmic dels alumnes no sortirà perjudicat pel canvi d'horari, tal com s'ha constatat en altres llocs on fan jornada intensiva i els resultats de les proves PISA són millors que els dels alumnes catalans. A Catalunya s'està duent a terme una prova pilot amb aquest horari que inclou només sis dels 490 instituts del país.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, no descarta que el curs vinent s'apliqui l'horari intensiu en més instituts, tot i que adverteix que la llei d'educació de Catalunya (LEC) indica que els horaris, per norma general, han d'estar distribuïts entre matí i tarda. “Hem experimentat l'horari intensiu en sis centres i el curs vinent segurament seran més, però ens hem d'assegurar cas per cas que qualsevol canvi horari no perjudica l'ensenyament”, va indicar Rigau divendres en una entrevista a aquest diari, amb l'argument que el departament no es tanca a la possibilitat perquè “Catalunya té realitats molt diverses”.

LA FRASE

No ens tanquem en banda a fer en més instituts l'horari intensiu, perquè tenim realitats diverses
Irene Rigau
consellera d'Ensenyament

LA XIFRA

14,5
milions
d'euros anuals s'estalviarien si es fes jornada intensiva als instituts, segons el sindicat ASPEPC-SPS.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.