Societat

JOSEP MARIA TURULL

RECTOR DEL SEMINARI DE BARCELONA

“Sobta que un nen vagi al seminari, però no a la Masia”

“Quan jo estudiava al seminari menor érem 125 nens; ara en són nou”

“Abans, ser capellà era una professió de prestigi. Ara sé de nois que ho volen ser i els seus pares s'hi oposen”

“Potser sí que quan van baixar tant les vocacions alguns seminaris no van extremar prou la prudència a l'hora de vetllar per l'entrada de candidats“

Josep Maria Turull és el rector del Seminari de Barcelona, una institució que actualment educa 27 homes que volen ser capellà. Aquest seminari havia arribat a tenir 250 seminaristes, una quantitat que ara queda molt lluny. Amb la intenció, però, que el sacerdoci torni a ser proper a la societat, coincidint amb Sant Josep se celebra el Dia del Seminari. Avui es fa una jornada de portes obertes a l'històric edifici del carrer Diputació i demà la comunitat catòlica celebrarà aquesta jornada amb una missa a la basílica de la Sagrada Família oficiada pel cardenal Lluís Martínez Sistach.
Potser la gent no
ho entén, però si
em preguntessin si tornaria a ser capellà diria que sí

Va estar al seminari menor, a la Conreria, del 1979 al 1983 i al seminari major fins al 1991, quan el van ordenar prevere. L'Església i els seminaris arran del Concili Vaticà II i del Maig del 68 estaven canviant.

Quants n'eren al seminari?

Quan jo estudiava érem 125 nens que anàvem del que era sisè de bàsica fins al tercer de BUP. Dels 22 del meu curs només tres vam passar al seminari major.

I quants nanos hi ha ara?

Nou. Nois dels 12 als 18 anys.

Tan petits...

Veu? Com vostè, la gent fa cara estranya quan es diu que hi ha nens tan petits estudiant en un lloc on, si tot va bé, sortiran sent capellans. Fins i tot hi ha gent a qui li fa pena. Tothom ho troba molt sacrificat; en canvi quan un nen entra a la Masia tothom se n'alegra.

És diferent!

Tot suposa un sacrifici, però ara molta gent no entén això de fer-se capellà i sí fer-se futbolista.

...

Abans les famílies tenien molts fills i sovint n'hi havia un que es feia capellà. Tothom se n'alegrava. També perquè el sacerdoci estava ben valorat i es considerava una bona professió. Quan jo vaig dir que volia ser capellà els meus pares van estar contents, però els meus avis encara més. Ara sé de nois que ho volen ser i els seus pares s'hi oposen.

...

Això vol dir que ara quan un jove ve al seminari ja ho fa amb un cert convenciment. Una altra diferència és que en altres èpoques entrar al seminari per a molts era l'única possibilitat d'estudiar.

Al Seminari de Barcelona ara teniu 27 seminaristes i n'hi ha uns quants de força grans...

Quan als anys cinquanta i seixanta hi havia una quantitat enorme de joves d'entre 18 i 20 anys ja es descartaven els candidats de més de 25. A mesura que davallava el nombre de seminaristes es van considerar els sol·licitants més grans. El curs passat es van ordenar tres preveres que rondaven els 50.

I el gros, quina edat tenen?

Entre els 20 i els 30 anys i són, majoritàriament, universitaris. Encara hi ha alguns nois de 18 anys, però són minoria.

És molt sacrificat ser capellà?

Demana un sacrifici com tot el que es fa seriosament. Però tot el que té de sacrificat ho té d'agraït. Recentment un estudi deia que entre les persones més satisfetes amb la seva professió hi ha els capellans. Potser al món pot sorprendre aquesta entrega, sobretot perquè no ens podem casar..., però jo crec que si ens preguntes, tots diríem que ens en tornaríem a fer.

L'Església s'ho pensava, que la gent se n'allunyaria tant? Com ho viviu?

L'Església no s'ho imaginava, certament. Ho vivim amb realisme, conscients del que està passant, amb humilitat, perquè no acabem d'entendre tots els perquès d'aquesta realitat, i amb esperança, perquè veiem que en aquesta situació de dificultat i secularització apareixen brots de fe on no s'esperaven...

Quan va esclatar l'escàndol de pederàstia, es va dir que els seminaris no havien vigilat prou.

En part va ser així, perquè seminaris que havien tingut mil places i que de cop es quedaven amb cent en algun cas potser no van extremar prou la prudència a l'hora de vetllar per l'entrada de candidats. Però no podem oblidar el moment crucial que va suposar l'alliberament sexual de finals dels seixanta i que va fer que sacerdots ordenats tinguessin una reacció no adequada davant una situació nova que no van saber pair. I això no té res a veure amb els seminaris!

Com és l'educació al seminari?

Intentem educar en la llibertat i en la responsabilitat. Hi ha quatre grans eixos: la pregària (la nostra raó de ser), la formació acadèmica, la formació humana i la formació pastoral. I això en un marc d'internat per aprendre a conviure i fer comunitat.

Cada cop hi ha més seminaristes estrangers?

Sí, i a excepció de quatre ucraïnesos que han vingut expressament perquè aquí tenim una important comunitat de catòlics d'Ucraïna, la majoria són nois que ja estan vivint aquí i que s'esforcen molt per integrar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.