Societat

Ana Moruno

L'entrevista

“He disfrutat donant llet, fent bé a altres nadons”

Com es va assabentar de la possibilitat de donar llet materna?

Una de les nits que estava donant el pit al Mateo vaig veure a la televisió que el Consorci Sanitari del Garraf havia entrat al circuit de recollida de llet materna. Em va semblar una bona proposta i no m'ho vaig pensar. Vaig posar-me en contacte amb l'hospital residència Sant Camil i em van donar dia i hora per fer l'entrevista. Jo sabia que es podia donar llet materna a Barcelona, però per mi no era pràctic vivint a Sant Pere de Ribes. Quan vaig veure que ho feien al Garraf, no vaig tenir dubtes.

I per què va decidir ser donant?

Primer perquè em van explicar que la llet era per a nadons prematurs que ho necessitaven i no podien ser alletats per les seves mares. Això em va tocar molt. I, segon, perquè en aquell moment li estava donant el pit al Mateo i em resultava fàcil. Per mi, la llet materna té tants beneficis que el fet que en puguin gaudir altres nadons que la necessiten em sembla molt important.

Quines condicions cal complir?

Per poder ser donant has d'estar alletant el teu fill. També et fan una entrevista per saber com estàs de salut i comprovar que ets una persona sana i amb uns hàbits saludables. I després, una analítica. Si tot surt bé, llavors et comuniquen que pots ser donant.

És fàcil combinar l'alletament amb la donació?

Jo donava el que em sobrava, ni més ni menys. Vaig començar quan el Mateo tenia quatre mesos i, poc després, vam introduir-li els cereals. Aleshores li vam treure una presa i aquesta era la que donava. I a les nits abans d'anar-me'n a dormir també em treia llet.

La mare s'ha de preocupar d'extreure's la llet, el banc s'encarrega de la resta?

Sí, t'ho posen molt fàcil. Et porten el tirallet, si el necessites, i els envasos que tu vulguis. Quan estàs a punt d'omplir-los tots, truques perquè els vinguin a recollir i els vénen a buscar a casa teva. Després el banc tracta la llet per fer-la apta per als nadons prematurs.

I cada dona va fent la donació al seu ritme...

Sí, no t'exigeixen ni un màxim ni un mínim de llet. Dones el que tu vols i el que pots. Vas al ritme que et marques i si una setmana no pots, no dones; no passa res.

Quan va deixar de donar?

Jo he alletat el Mateo fins als nou mesos, però vaig deixar de donar quan tenia vuit mesos i mig perquè ja només li donava la presa nocturna. Simplement has d'avisar el banc i vénen a recollir els últims recipients.

Recomana l'experiència?

Per a mi ha sigut molt positiva. He disfrutat l'experiència perquè sabia que estava fent una cosa que serviria per fer bé a altres nadons. Els diria a les altres mares que ho facin, si poden, perquè també disfrutin de la donació.

L'Ana Moruno té 36 anys i ha sigut la primera donant de llet materna del Garraf. És mare de l'Hugo, que farà set anys, i el Mateo, de deu mesos. De seguida va tenir clar que volia donar llet per ajudar altres nadons i recomana l'experiència
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.