Societat

Alerta per la violència de menors contra els pares

Les agressions comeses per fills van augmentar un 55% l'any passat

La fiscal superior de Catalunya avisa que n'hi podria haver encara més, perquè no es denuncien tots els casos, com també passa amb els mals tractes a gent gran

Els delictes comesos per menors d'edat van baixar en conjunt a Catalunya l'any 2011. Tanmateix, es van incrementar en 55% les denúncies per actes de violència domèstica comesos per fills menors contra els seus pares. En concret, es va passar de 220 casos el 2010 a 342 l'any passat, segons dades provisionals de la fiscalia de Catalunya. Per contra, la violència de gènere exercida per menors contra les seves parelles es va reduir un 50%.

La fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, va alertar ahir, a la comissió parlamentària de justícia, que “hi ha una xifra negra” d'agressions de fills a pares no denunciades, sobretot quan els progenitors descobreixen que les mesures poden perjudicar els nois, com per exemple l'aplicació habitual de l'ordre d'allunyament com a mesura cautelar.

Compte també va avisar els parlamentaris que també van a l'alça els casos de violència domèstica contra la gent gran, tot i que l'any passat les denúncies es van reduir un 6%. En aquest sentit, el fiscal en cap de Barcelona, Martín Rodríguez Sol, va avançar que ultimen protocols d'actuació ràpida per mals tractes a gent gran, malgrat que molts cops, com en el cas dels menors, els pares no volen perjudicar els seus fills o cuidadors. La fiscal superior de Catalunya va afegir que des de la fiscalia es fan visites de control a residències i que, malgrat les dificultats per detectar l'abús a les llars, la fiscalia està impugnant tuteles de persones grans per qüestions econòmiques.

Pel que faals menors, la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va informar ahir que els joves castigats a una mesura de justícia juvenil es redueixen a un ritme de 200 persones des de fa quatre anys consecutius. Fernández Bozal va insistir que aquesta realitat no és per un fet demogràfic sinó pel descens dels delictes comesos pels menors, com també manté la fiscalia. Així, un total de 3.517 menors van complir una pena d'internament en un centre o en medi obert durant l'any 2011, cosa que representa prop d'un 5% menys de penes que l'any 2010. La tendència es manté a la baixa. I és que, des de començament d'any fins al 21 de març, hi ha 281 joves internats, cosa que suposa un 8% menys que en el mateix període de l'any passat.

D'altra banda, la consellera va assegurar que la reducció d'un 15% de la jornada laboral dels interins de rehabilitació de les presons catalanes no afectarà la tasca d'educació que es fa des del Departament de Justícia.

La renovació de la fiscalia a Catalunya

En acabar la compareixença, la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, no va voler desvelar si presentarà la seva candidatura per liderar cinc anys més la fiscalia catalana, que s'ha de renovar al maig. Qui sí que ha expressat la voluntat d'ocupar aquest càrrec és l'actual fiscal en cap de Barcelona, Martín Rodríguez Sol (al costat de Compte). Tot i que Compte pertany a la Unió Progressista de Fiscals i Rodríguez Sol a la conservadora Associació de Fiscals, tots dos han format un bon tàndem, que ha fomentat la transparència i l'eficàcia de la fiscalia.

“Si el català fos un requisit, no hi hauria fiscals”

“Si el català fos un requisit, no hi hauria fiscals a Catalunya”, va dir Compte, que va insistir en la manca de vocació catalana a la judicatura i que té la plantilla amb més vacants. Tenen 80 substituts.

S'incrementen un 19% els robatoris amb violència

Els robatoris amb violència i intimidació a Catalunya es van incrementar un 19% l'any passat, segons la memòria provisional de la fiscalia. La resta de delictes disminueixen, com els homicidis.

Es redueixen les denúncies a conductors ebris

Compte va explicar que “una dada bona” és que es redueix un 7% la conducció sota els efectes de l'alcohol i un 12%, la conducció temerària. Per contra, creix un 13% la conducció sense permís.

“Penes virtuals” per als multireincidents

Tot i l'esforç policial i de la fiscalia per mantenir a ratlla els delinqüents de faltes multireincidents, “les penes són virtuals”, va assegurar la fiscal superior perquè aquests no es presenten als penals.

Els judicis ràpids s'assenyalen per al cap de tres anys

La fiscal superior de Catalunya va exposar que fa temps que s'estrenyen el cinturó a causa de la crisi. Amb tot, va alertar que fora de Barcelona els judicis ràpids ja es fixen per al cap de tres anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.