Societat

Encara tres dies pel lipdub de Perpinyà

Aquest dissabte s'intentarà de batre el rècord del món de lipbub en defensa del català

Queden tres dies abans de la cita excepcional que representa el lipdub que serà realitzat dissabte a Perpinyà. Organitzat per la «Federació», la Federació per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalana que agrupa un centenar d'associacions culturals nordcatalanes, el projecte s'inscriu a dintre dels actes que tindran lloc aquest mateix dia del 31 de març a tot l'Estat francès.

Els diferents pobles amb llengua pròpia de l'Estat realitzaran manifestacions coordinades per a reivindicar una llei que garanteixi drets per les llengües minoritàries. Bretons, alsacians, bascos, corses, occitans i catalans han anunciat actes i mobilitzacions diverses a Quimper, Estrasburg, Baiona, Ajaccio i Tolosa. Aprofitant la campanya electoral de les presidencials, demanaran als candidats de posicionar-se sobre aquest tema i sobre una revisió de la Constitució si cal.

A Catalunya Nord la protesta serà diferent pel que fa la forma. Amb la gravació del lipdub i si s'aconsegueix el rècord mundial de participació, la reivindicació nord catalana serà la més espectacular. “Tenim un objectiu clar: volem superar les 6000 persones al carrer per la llengua catalana que està en via de desaparició dels espais públics i privats” afirmen des de la Federació nord-catalana. S'ha decidit de la xifra de 6000 persones per batre el rècord mundial de lipdub, amb 5770 persones, que és també català. Es tracta del Lipdub per la independència gravat a Vic, a la comarca de l'Osona. Els mateixos realitzadors son els encarregats del projecte de Perpinyà en col·laboració amb professionals del vídeo nordcatalans i de la federació organitzadora. Un altre molt lipdub significatiu va ser el Lipdub per la llengua,enregistrat en diversos espais de Barcelona i que va comptar amb la participació de 1500 persones i personalitats, entre els quals l'actor, animador i realitzador Antoine de Caunes.

Un gran nombre de personalitats nordcatalanes han donat el seu suport als projecte com la major part dels polítics, intel.lectuals, empresaris, clubs i esportistes com alguns jugadors de l'Usap o dels Dragons, grups culturals, escoles i col.legis, etc. Més de 150 crides de persones diferents sota la forma de petits vídeos han estat difoses a internet.

El tema triat serà el cèlebre Parlem català -lletra de Joan Cayrol i música de Jordi Barre- que ha estat retreballat i modernitzat pel DJ nord-català Raph Dumas. El lipdub serà rodat en 3D i cada participant rebrà une ulleres especials per poder visualitzar el vídeo. Serà també una manera de comptar el nombre de participants.

Un lipdub és una cançó cantada en playback i rodada en un sol pla-seqüència Les quatre gravacions previstes es faran entre les 14h i 16h . Entre cada gravació hi haurà animacions, parlaments, intervencions de cantants i s'informarà de l'actualitat de cada una de les altres manifestacions a nivell estatal.

Els organitzadors demanen al públic de ser a la plaça de la Victòria, al peu del Castellet a partir de les 13h per repartir-se en el recorregut de la filmació que s'estendrà de la façana de l'ajuntament fins al Castellet, passant per la plaça de la Llotja i el carrer Louis Blanc.

Dissabte 31 de març al Castellet a Perpinyà a partir de 13h

Informacions:

http://www.federacio.cat/

http://lipdubcatnord.wordpress.com/

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.