Societat

El govern valencià aprova l'esborrany del decret educatiu plurilingüe

Assegura que no reduirà les hores lectives en valencià

El mínim d'assignatures en anglés serà la de llengua anglesa i una altra matèria no lingüística

El programa lingüístic base, en valencià o castellà, el decidirà cada centre

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres l'esborrany del decret educatiu plurilingüe que preveu implantar de manera progressiva, a partir del curs vinent, en el primer curs del segon cicle d'infantil, a partir dels 3 anys. Així ho ha anunciat el vicepresident i portaveu del govern valencià, José Ciscar, que ha indicat que el nou model busca doblar les hores lectives en anglés sense reduir en cap cas el valencià.

Ciscar ha assegurat que els actuals programes educatius en llengua pròpia no desapareixeran i que cada centre, a través del consell escolar, decidirà adoptar com a llengua base del programa educatiu el castellà o el valencià. Aquest programa haurà de ser ratificat posteriorment per la Conselleria d'Educació.

El desenvolupament del decret preveu l'aplicació a tots els centres públics i concertats als ensenyaments d'infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional. Els centres privats es poden acollir al decret de manera voluntària.

José Ciscar ha assegurat que l'objectiu és que els alumnes obtinguen la competències en les dos llengües oficials al País Valencià així com donar resposta a la “demanda social creixent “d'avançar cap al plurilingüisme.

El vicepresident ha remarcat que la principal novetat d'aquest esborrany és que qualsevol de les matèries no lingüístiques “són susceptibles” de ser impartides tant en valencià, com en castellà o anglés. Segons que ha explicat serà cada centre a través del seu consell escolar el que propose a la Conselleria d'Educació el programa educatiu i la llengua base en què serà impartit, valencià o castellà.

Cada programa educatiu “haurà de garantir en tots els nivells educatius la presència del valencià o del castellà, independentment de la llengua base del model”, ha precisat Ciscar. Així, els programes han d'incloure de manera obligatòria una assignatura no lingüística en valencià o castellà i, com a mínim, una altra en anglés. “Només l'anglés pot créixer”, ha dit el vicepresident.

El mínim d'assignatures en anglés així serà de dos, la de llengua anglesa i una altra matèria no lingüística. Ciscar ha assenyalat que amb el nou model s'incrementarà un mínim de 980 hores lectives anuals en anglés i ha celebrat que els alumnes com a mínim reben el doble d'assignatures en llengua anglesa.

El conseller portaveu també ha remarcat que els actuals programes educatius “no desapareixen, se simplifiquen i mantenen la seua essència, però donant més pes a la llengua anglesa” i ha dit que el govern valencià “vol deixar clar que els nous programes no reduiran la presència del valencià a les aules, ja que tindran el màxim respecte a la Llei d'ús i Ensenyament del Valencià”.

Formació dels mestres

Segons ha explicat, Ciscar, el govern valencià preveu capacitar els professors perquè en el termini màxim de tres anys 1 de cada 3 docents puga impartir classes en anglés. El pla de formació preveu que els mestres adquirisquen el nivell B2 de llengua estrangera. Aquesta capacitació serà voluntària però es preveuen criteris per premiar tots aquells que s'hi acullen.

El vicepresident ha remarcat que seran les escoles oficials d'idiomes les que lideren el procés de formació del professorat. Preguntat sobre si a hores d'ara el cos docent estaria preparat per assumir el nou model, Ciscar ha dit que el curs vinent “s'iniciarà amb totes les garanties” i que el decret no s'aplicaria si l'executiu no tinguera aquesta seguretat.

Sobre el cost de la formació del professorat, el vicepresident ha assegurat que és “perfectament assumible” atés el caràcter progressiu d'implantació del nou model.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.