Societat

El lipdub pel català de Perpinyà ja es troba a internet

El rècord del món de lipdub va reunir, finalment, 7153 participants, dissabte a Perpinyà

Ha estat la mobilització més gran que mai s'ha fet a Catalunya Nord en defensa de la llengua

  • Un moment de l'enregistrament en 3D pels carrers de Perpinyà A.R.
  • VÍDEO: aquí

La matinada de diumenge a dilluns el vídeo del lipdub pel català de Perpinyà ha estat penjat al Youtube i s'ha començat a escampar per internet. Ara es pretén batre el rècord del nombre de visites per visionar aquesta filmació. El vídeo és en 3D i cal ulleres especials, que es van distribuir dissabte durant l'enregistrament. Si no es tenen les ulleres, es pot desactivar la funció 3D i veure'l de manera normal.

La gravació d'aquest lipdub ha estat la mobilització més gran que s'ha vist mai a la Catalunya del Nord en defensa de la llengua del país, ja que va reunir exactament 7153 participants enregistrats, al que cal afegir una gentada d'espectadors. La cançó és Parlem català escrita per Joan Cayrol i Jordi Barre, amb arranjaments del DJ Raph Dumas.

Arreu de l'Estat francès

El mateix dia que a Perpinyà, als altres pobles amb llengua pròpia de l'Estat francès hi havia mobilitzacions. En la manifestació de Tolosa de Llenguadoc per l'occità hi van participar entre 25.000 i 35.000 persones, segons el setmanari occità La Setmana. En el conjunt de l'Estat el nombre de manifestants va ser de desenes de milers segons la ràdio pública francesa. Els candidats a l'elecció presidencial han fet saber la seva posició. Entre els principals candidats, en conservador Nicolas Sarkozy, la candidata d'extrema dreta Marine Le Pen i Jean-Luc Mélenchon (extrema esquerra sobiranista) s'han declarat contra qualsevol dret suplementari per les llengües i contra la ratificació de la Carta Europea de les llengües Regionals i Minoritàries. El socialista François Hollande, el centrista François Bayrou i l'ecologista Eva Joly s'hi mostren favorables.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.