Societat

successos

Dos dels empresonats pel 29-M no van ser als aldarulls

Crida per alliberar els dos estudiants que ja estaven detinguts durant la batussa i que són a la presó pel diferent criteri judicial

L'Estat tramitarà l'enduriment del Codi Penal abans d'acabar l'any

Més de cent entitats socials, més de 4.000 persones i diversos partits d'esquerra i sindicats van demanar ahir l'alliberament dels dos estudiants de la Universitat de Barcelona (UB), que no tenen cap antecedent policial i que formen part dels quatre empresonats pels aldarulls del 29-M. Els joves Ismael Benito i Daniel Ayyash estudien física i matemàtiques, i van ser detinguts al matí quan formaven part d'un piquet informatiu a la Diagonal, i la violència gratuïta més greu es va produir hores més tard.

La manera desigual d'interpretar la llei dels tres jutges de Barcelona que han pres declaració als detinguts ha establert un criteri diferent. Els dos joves estan empresonats de manera preventiva, mentre que la gran majoria dels 79 detinguts van poder quedar en llibertat sota fiança.

Les entitats avisen que Ismael i Daniel són alumnes exemplars i becats, i no responen al prototip d'antisistema. Ara per ara, hi ha dos empresonats més: un tercer és estranger i no té fons, i el quart té antecedents per haver participat en la col·locació d'un artefacte explosiu.

Per la seva banda, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va anunciar ahir que tindrà a punt abans d'acabar l'any la proposta per endurir el Codi Penal per actuar contra la violència al carrer. La reforma pretén elevar a un mínim de dos anys les penes contra els que cometin actes violents a la via pública i facilitar la presó preventiva per als detinguts. Alguns juristes ja han expressat cert recel per la intenció de Fernández Díaz. L'Associació de Jutges per a la Democràcia ha rebutjat la iniciativa, ja que considera que es tracta de legislar “a cop d'ocasió” i ha recordat que el Codi Penal ja inclou penes de fins a tres anys per a qui cometi desordres al carrer. L'Associació Professional de la Magistratura, en canvi, defensa que s'imposi una sanció més gran als qui “desmunten ciutats i lesionen ciutadans”.

Compareixença en dies d'alerta com el 1 de maig

Els 23 detinguts durant els aldarulls que es van produir a Barcelona i que han quedat en llibertat provisional hauran de comparèixer setmanalment al jutjat, però, a més, estaran citats al jutjat durant alguns dies, com ara el primer de maig, el del partit de futbol Barça-Espanyol i la cimera de bancs centrals europeus (3 de maig). Però els dos estudiants de la UB empresonats hauran d'esperar que passi l'abril a la presó per ordre judicial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.