Societat

El govern valencià impulsa l'anglès a costa del català

Els principals agents educatius rebutgen l'esborrany del decret de plurilingüisme

Les línies en català s'integren en un sol programa on s'imposa més castellà

Fabra transmet un consens “fals”

Escola Valenciana, els sindicats CCOOPV, FETE-UGT i STEPV –que representen més del 70% del professorat–, Fapa-València, partits de l'esquerra i entitats cíviques com Acció Cultural del País Valencià van mostrar ahir, unitàriament, el seu desacord amb l'esborrany del decret de plurilingüisme aprovat divendres passat pel Consell en considerar que “margina el català”.

L'esborrany preveu dos programes plurilingües, un que té com a llengua base el català (PPEV), amb l'obligatorietat d'impartir com a mínim dues assignatures en castellà i dues en anglès; i un altre en què la llengua base és el castellà (PPEC), amb obligatorietat també d'incloure almenys dues assignatures en català i dues en anglès.

D'aquesta manera, les actuals línies en català, el PEV (Programa d'Ensenyament en Valencià) i el PIL (Programa d'Immersió Lingüística), que només incorporaven el castellà com a assignatura de llengua “desapareixen i es reconverteixen en un programa on la llengua vehicular, el català, estarà menys present”, va recalcar el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno.

També va lamentar “el retrocés real del català en el PPEC (Programa Plurilingüe en Castellà” perquè, si bé s'hi manté el català com a assignatura de llengua, no es garanteix, com fins ara, que siga l'assignatura de Coneixement del Medi –considerada imprescindible pel que suposa d'arrelament al territori– que s'impartisca en català.

El govern valencià manté que l'esborrany ha estat consensuat en les reunions amb els agents educatius. Aquests ho van negar.“El diàleg és fals, no han fet cas dels nostres plantejaments”, van dir.

LA FRASE

L'esborrany planteja una retallada en la competència lingüística del valencià de l'alumnat
Vicent Moreno
president d'escola valenciana

Campanya de mobilitzacions a partir d'abril

Les entitats que van participar ahir en la reunió convocada per Escola Valenciana van elaborar un document d'esmenes a l'esborrany perquè siguen incloses en el decret definitiu que es vol establir per al curs que ve. També van començar a dissenyar una campanya de mobilitzacions “per un decret consensuat” que començarà el pròxim 19 d'abril. De moment, Educació no ha respost a la petició d'Escola Valenciana d'una “trobada urgent”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.