Societat

Quatre morts a Barcelona en cremar la barraca on dormien

Les víctimes recollien material de rebuig al districte de Sant Martí

L'espai sinistrat és ocupat habitualment per una família que ara és a Romania i que l'havia cedit temporalment a les persones mortes ahir

Les vacances d'uns ha suposat la fatalitat per a uns altres. Peptenariu Selucca, la seva dona Dumitra i el seu fill Nicou sabran d'aquí a un mes, quan tornin de Romania a Barcelona, que la barraca on han viscut durant anys, al carrer Bilbao, ja no existeix i que els quatre compatriotes seus que hi dormien, Michaela, Dan, Alex i Adi, són morts pel fum d'un foc que s'hi va declarar ahir. La família Selucca va marxar dilluns de la setmana passada al seu país d'origen a passar-hi uns dies i va cedir el seu precari allotjament a la parella formada per Michaela i Dan, que convivien amb dos homes més. Per causes que es desconeixen, al lloc s'hi va calar foc ahir a la matinada i les quatre persones que hi havia van morir asfixiades pel fum.

“La Michaela i els altres els guardaven el lloc, per evitar que algú s'hi fiqués, i ara quan en Peptenariu torni ja no tindrà casa”, explicava ahir l'Emil, un altre romanès que viu amb la seva dona en un infrahabitatge situat a escassos minuts del lloc de l'incendi. Totes les persones relacionades amb el lloc de la tragèdia, les que ara són a Romania i les que ahir hi van morir, són ferrovellers que recullen material de rebuig pels carrers del barri.

Al solar s'hi accedia per una porteta de fusta tancada amb cadenat. Per obrir-lo hi havia una clau penjada d'un ganxo a la part posterior de la porta i era accessible a través d'un orifici fet a la fusta. Ahir l'Emil buscava la clau però aquesta ja no hi era: una agent dels Mossos l'havia requisada. “La meva dona també es dedica al ferro i li deixen guardar aquí el que arreplega”, explicava ahir l'Emil mentre un amic, en Florin, li feia notar que haurà de buscar un altre lloc de magatzem.

Ajut rebutjat

Els habituals del lloc, Peptenariu i Dumitra, van ser contactats fa unes setmanes pels serveis socials de l'Ajuntament, que els van oferir ajuda per deixar la barraca on hi vivien des de feia anys. Aquests van rebutjar l'ajuda, va explicar ahir el regidor Joaquim Forn.

L'escenari de la tragèdia és un solar on abans hi havia hagut un edifici de la firma Burberry, al costat de Can Ricart. A un extrem del solar, arran de carrer Bilbao, hi vivien els romanesos. Com que el solar està situat un parell de metres per sota el nivell del carrer, per accedir-hi hi ha construïda una rampa d'obra, buida per la part inferior. Aquesta cavitat es feia servir com a refugi per dormir-hi.

Aprofitant l'estructura d'obra de la rampa, s'estenien uns plàstics que configuraven el sostre de la resta de l'infrahabitatge, que quedava tancat per unes planxes de metall a manera de paret. Ahir al matí, després de l'incendi, tots els plàstics havien desaparegut a causa del foc. Això deixava al descobert un espai socarrimat, amb tres bombones de butà amb traces d'haver estar en contacte amb el foc. A un costat, l'obertura d'accés a l'espai on dormien els romanesos era tot negre.

“Un buuuf”

El foc es va produir de matinada, poc després de les tres. “He sentit un buuuf, un soroll fort i sord, i en treure el cap per la finestra he vist una gran flamarada. Aleshores he trucat als bombers”, va explicar un veí que viu davant per davant. “No he sentit cap crit de socors”, va afegir.

L'home de la bicicleta i el carretó

Els veïns del carrer Bilbao, a tocar de l'avinguda Diagonal, es desfeien ahir en elogis envers les persones que des de fa anys viuen al solar on es va produir l'incendi. En un primer moment van creure que les víctimes eren el matrimoni romanès, a qui ja tenen interioritzat com un element més del barri, i els seus dos fills. Molts identificaven ahir el cap visible d'aquesta família com l'home que sempre passava amb una bicicleta i un carretó lligat a la part posterior, que li servia per posar-hi les coses d'interès que trobava pel carrer. Ahir la bici era perfectament visible a un costat del solar. Era lluny de l'espai pròpiament dit de la barraca i es va salvar del foc.

Els veïns ja parlaven d'aquest home i la seva família en passat. “Eren molt educats, ens dèiem hola i adéu, ens trobàvem al bar fent un cafè i pujaven a casa a buscar-te un trasto vell quan te'l volies treure de sobre”, explicava una veïna. La dona recordava que recentment un dels ferrovellers li havia dit que volia tornar a Romania, però desconeixia que aquest anunci s'havia fet realitat el passat dia 2 i que al solar s'hi havien quedat unes altres persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.