Societat

Tradicions

“Doneu-nos alegria, Mare de Déu del Vilar”

Centenars de blanencs participen en la trobada al santuari que commemora el mil·lenari de la trobada de la Verge per part d'una pastora

En l'audició de sardanes es va recuperar l'‘Aplec del Vilar', de Frederic Pujol

Com cada dimarts de Pasqua des de fa segles –almenys en fa quatre–, el santuari del Vilar, a Blanes, va ser l'escenari de l'aplec. Però el d'ahir no en va ser un de més, sinó que es commemorava el mil·lenari que una pastora trobés la Mare de Déu.

Aitor Roger, historiador i obrer del santuari, va explicar la història de la Mare de Déu del Vilar i la seva vinculació amb Blanes: “Aquest any també ha sortit del nostre municipi”, va recordar en referència a la visita a Santa Cristina, a Lloret, amb motiu de la Festa dels Perdons. Les paraules de Roger van ser a l'inici de l'ofici solemne, que va tenir la presència de diverses autoritats, encapçalades per l'alcalde, Josep Marigó, i que va ser presidit per mossèn Francesc Pardo, bisbe de Girona. El bisbe tampoc va passar per alt l'efemèride del mil·lenari i va demanar en l'homilia a la Mare de Déu que “sostengueu a la vostra falda els germans que pateixen la crisi econòmica”.

“Doneu-nos goigs i alegria, Mare de Déu del Vilar”, resen els goigs que van servir per cloure l'ofici solemne abans que els assistents pugessin a fer un petó a la imatge. En acabar l'ofici, les brases del dinar ja feia estona que cremaven. Les botifarres i les costelles s'anaven coent i la gent anava omplint les taules. Era l'hora d'agafar forces.

Ja a la tarda, es va viure un altre dels moments especials. Després del rosari, la cobla del col·legi Santa Anna va amenitzar la festa amb una audició de sardanes, que va començar a l'Era, però que la pluja va obligar a traslladar sota el porxo. En l'audició es va reestrenar la sardana Aplec del Vilar, de Frederic Pujol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.