Societat

Hi ha espai per als gossos a la ciutat?

Més de 50 gironins es posen a bordar al carrer per reclamar zones on deixar els gossos deslligats

El consistori diu que està buscant un terreny

La falta d'espais a Girona on els gossos puguin estar deslligats va motivar ahir al vespre la protesta d'una cinquantena de persones a la plaça Independència. L'acte va consistir en una bordada –dels propietaris– durant un minut. La majoria no duien els animals, tal com se'ls havia demanat en la convocatòria.

L'enuig d'aquests gironins els ha dut a constituir una plataforma i a fer arribar una carta al consistori per denunciar la falta d'espais lliures per als gossos. Reclamen àrees “a tots els barris de la ciutat” sense limitació horària i delimitades per tanques. També acusen l'Ajuntament de tractar-los “com a delinqüents” perquè són “perseguits” i multats per agents de paisà. Creuen que la taxa que se'ls cobra per la tinença dels gossos (32,95 euros a l'any, i 51,6 euros si el gos és d'una raça considerada perillosa) és abusiva i “no va lligada a cap contraprestació o servei útil”. Els manifestants van assegurar que continuaran fent mobilitzacions fins que el consistori atengui les seves peticions. Per reforçar els seus arguments recullen signatures “a favor de reclamar espais públics lliures per a gossos a la ciutat de Girona”. En porten un miler.

Per la seva banda, el regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, va assegurar que el consistori “està buscant un terreny” per donar resposta al requeriment dels propietaris de gossos. Fàbrega diu que s'està treballant amb diferents associacions relacionades amb els gossos per buscar un espai òptim. Pel que fa a les acusacions dels propietaris que creuen que la taxa que paguen per la tinença dels gossos no reverteix en serveis per als animals, el regidor diu que la recollida d'excrements “costa més del que s'ingressa amb la taxa”. Hi afegeix també que el servei d'escombraries fa reposició sovint de bosses per recollir les caques als dispensadors que hi ha a la ciutat, tot i que “hi ha gent que en fa un abús i buida el dispensador a grapats”.

Les sancions

Durant el 2011 la policia municipal ha fet 61 denúncies contra propietaris de gossos per incompliment de diverses normatives. D'aquestes hi ha 24 processos sancionadors tancats, que suposen 19.200 euros. Les sancions més importants són pel fet de tenir un “gos perillós sense llicència i dur-lo sense morrió” (2.600 euros). Dur-lo sense morrió està penalitzat amb 600 euros i no tenir-lo censat, amb 400. No recollir els excrements o deixar-los en una zona enjardinada se sanciona amb 300 euros. Dur-los sense corretja, amb 150. La sanció més habitual ha estat per a amos de gossos perillosos que els duien sense morrió (12 denúncies). Actualment hi ha 2.317 gossos censats a Girona, tot i que Fàbrega assegura que en realitat n'hi ha molts més.

19.200
euros
és l'import total de sancions que s'han executat. Han estat 24, per un total de 61 denúncies inicials.
2.317
gossos
hi ha censats a Girona. L'Ajuntament considera, però, que en realitat n'hi ha molts més sense censar.
Salt

Un Pipican de 1.200 m² i dos més de petits en camí

L'Ajuntament de Salt va iniciar fa uns mesos una croada contra els comportaments incívics d'alguns propietaris de gossos. En el primer mes de campanya es van generar 26 denúncies, la major part de les quals, però, no van acabar en sanció perquè eren animals no censats, i un cop regularitzada la situació l'expedient quedava tancat. Abans d'aplicar aquestes sancions, però, el consistori va construir un Pipican de 1.200 m² al parc Monar. La setmana que ve començarà la instal·lació d'un altre Pipican (més petit) a Can Patrac, i als magatzems municipals ja hi ha el material per fer-ne un altre a la Massana o Mas Masó, ubicació encara per decidir.

j. nadal

Figueres

Estudien fer dues zones on deslligar els gossos

L'Ajuntament de Figueres estudia habilitar dues zones a la ciutat, una al parc de les Aigües i una altra al darrere de l'hotel Ronda, on es puguin portar els gossos deslligats. El regidor de Medi Ambient, Pere Giró, ha explicat que un grup de veïns va fer la petició a l'Ajuntament però que aquest any no hi ha pressupost per fer-ho. Censar el gos és gratuït a Figueres a menys que el gos sigui considerat d'una raça perillosa, que costa 50 euros l'any. Pel que fa a Castelló d'Empúries, des del 1999 els gossos han de ser censats –gratuïtament– i portar xip. Tenen la platja de la Rubina, una de les poques que admet gossos.

m.v. / E.c.

Olot

Parcs destinats exclusivament als gossos

A Olot, l'Ajuntament té habilitats diversos espais de la ciutat perquè els gossos hi puguin defecar o orinar i, fins i tot, passejar-hi en llibertat. Es tracta d'espais delimitats amb tanques i on hi ha bosses de recollida d'excrements. La taxa que es paga per la tinença d'animals és comarcal i té un cost de 9 euros. Les sancions van dels 100 als 20.000 euros, segons el tipus i la reincidència.

Blanes

Fins a 400 euros de multa per a qui no reculli els excrements

A Blanes hi ha censats uns 600 gossos. La taxa municipal és de 8 euros i de 37 per als gossos perillosos. No hi ha cap Pipican a tot el municipi, tot i que temps enrere sí que n'hi havia hagut. Els gossos estan regulats per l'ordenança de protecció, control i tinença d'animals, que va entrar en vigor el juliol del 2010. No portar el gos lligat o no recollir els excrements es multa amb sancions de fins a 400 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.