Societat

Puig serà més restrictiu en l'autorització de les protestes

Anuncia que de cara a les manifestacions del maig forçarà canvis de recorregut per “prevenir” aldarulls com els del 29-M

Interior i Trias acorden estudiar la instal·lació de més càmeres al carrer

Missatge de fermesa contra el vandalisme el que van voler donar ahir el conseller d'Interior, Felip Puig, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, quan van sortir de la reunió de la junta de seguretat local. L'únic punt que hi havia sobre la taula era analitzar els aldarulls que s'havien produït el 29 de març al centre de Barcelona, al final de la manifestació de la vaga general, i van acordar mesures preventives perquè no es repeteixin uns incidents similars. Una d'aquestes accions és endurir les condicions per a quan es demani un permís per fer algunes manifestacions, observant “els casos precedents”.

“Hi ha mesures preventives, com que siguem més exigents a l'hora de demanar itineraris alternatius davant alguna proposta de manifestació”, va afirmar Puig. D'aquesta manera, llançava un avís inequívoc per als convocants de les manifestacions que es preveu que hi hagi a Barcelona durant el mes de maig: el dia 3, amb motiu de la cimera del Banc Central Europeu a Barcelona, i el dia 12, com a commemoració de l'any del moviment dels “indignats”. Tot i així, les protestes no han estat ni convocades encara ni han demanat el permís.

A banda de mantenir l'ús de les pilotes de goma en “situacions excepcionals”, el conseller d'Interior també va apuntar que la policia antiavalots podria utilitzar algunes “novetats” per frenar l'acció dels “violents” si es produeixen altres situacions de descontrol. “Alguna cosa hi haurà, però no ho direm”, va etzibar. Tot plegat, en la línia de reiterar fins a la sacietat, junt amb Trias, la necessitat que tota la societat condemni de manera explícita els violents. Així, Puig va defensar que cal “una millor prevenció” i accions de dissuasió, dins el sac de les quals va posar les càrregues policials, les detencions i imputacions posteriors del 29-M. “Hi va haver persones que van estar a punt d'incendiar un edifici sencer... Això no ho vull per a la meva ciutat”, va assegurar Trias.

Un altre element que estudiaran, per bé que no es podrà aplicar al maig, serà la instal·lació de més càmeres al carrer, per
tenir “més informació
per perseguir els delinqüents”. Ara en començaran a fer l'anàlisi tècnica. Aviat també esperen posar en marxa la pàgina web perquè els ciutadans puguin col·laborar a “identificar delinqüents” que hagin protagonitzat aldarulls al carrer.

“Demanem a la fiscalia i la judicatura –amb representants a la junta de seguretat local– que ens ajudin perquè aquestes persones siguin condemnades”, va dir Trias. Avui l'alcalde de Barcelona viatjarà a Madrid, on es reunirà amb el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, i el d'Interior, Jorge Fernández Díaz, a qui plantejarà “com col·laborar” per “aïllar aquesta gent violenta”. Al cap d'un parell de setmanes del 29-M, el ministre d'Interior ja va anunciar una reforma del Codi Penal contra el vandalisme.

LA FRASE

L'altre dia [el 29-M] vam vorejar la tragèdia, per això no podem riure les gracietes a aquesta gent
Xavier Trias
alcalde de Barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.