Societat

La comunitat educativa demana a Rigau que rebutgi les mesures de Wert

L'augment de la ràtio d'alumnes per classe és la decisió que suscita més crítiques

Per al dissabte, s'ha convocat una manifestació en defensa de l'escola pública

La comunitat educativa ha demanat aquest dijous a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que es negui a aplicar les mesures que va anunciar dilluns el ministre José Ignacio Wert, que preveuen retallar 3.000 milions d'euros en el sistema educatiu a tot l'Estat espanyol. L'augment de la ràtio d'alumnes per classe és la mesura que genera més rebuig.

Des d'UGT, Roser Font ha advertit que la mesura vulnera la Llei d'Educació de Catalunya i que, per tant, “s'obre el camí als tribunals”. Font ha explicat que no descarten l'opció, tot i que ha dit que caldrà veure “quin recorregut” pot tenir. La responsable d'Ensenyament d'UGT considera que hauria de ser l'administració qui s'encarregui de denunciar-ho.

Des de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes d'Ensenyament Secundari de Catalunya (FAPAES), Pere Farriol ha assegurat que dels 3.000 milions retallats, es calcula que un 17% correspondrien a Catalunya. Això es traduiria en una tisorada de 500 milions d'euros en el sistema català. Farriol ha qualificat aquesta retallada de “barbaritat”, sobretot per l'augment de les ràtios.

En la mateixa línia s'ha expressat el cap de comunicació de CCOO, Àngel Garcia, que ha dit que li agradaria “escoltar un no rotund a Wert”. A més, Garcia ha afegit que les dades que ha facilitat l'administració demostren que en 397 aules de Barcelona se supera el límit d'alumnes per aula.

Per una altra banda, Enric Llurba, de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC), ha demanat més implicació per millorar la qualitat de l'ensenyament. Llurba ha recordat que tots els informes apunten que les competències bàsiques dels estudiants catalans no són bones i que la solució no passa per “més alumnes per aula”.

La portaveu del sindicat USTEC-STEs Rosa Cañadell ha reclamat també que la consellera “tiri enrere les retallades” que ja s'han estat duent a terme els darrers mesos. Cañadell ha criticat que les retallades hagin afectat la feina del professorat, i ha lamentat: “No ens deixen treballar bé.” Per a Cañadell, tots els joves mereixen la mateixa qualitat educativa i aquesta era la funció de l'escola pública que ara s'està “desballestant''. La portaveu d'USTEC-STEs considera que la crisi és “l'excusa de les retallades” i que el darrer objectiu és la privatització, per convertir l'educació en un negoci.

Sense “fissures”

Des del Moviment Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), han assegurat aquest dijous que no hi ha “fissures” entre les entitats del sector de l'ensenyament pel que fa a aquest posicionament. A més, han fet una crida a la ciutadania perquè es mobilitzi i surti al carrer el proper dissabte, 21 d'abril, en la manifestació que tindrà lloc a Barcelona a favor de l'escola pública, que ja compta amb suport de més de 1.500 particulars i entitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.