Societat

ACPV cedeix el protagonisme de la manifestació de la Diada del 25 d'Abril al moviment estudiantil

Les organitzacions d'estudiants BEA, SEPC, ACC i AES encapçalaran la marxa

Hi assistirà una representació de l'Assemblea de Mestres de les Illes constituïda per defensar el català dels atacs del govern de Bauzá

La manifestació commemorativa de la Batalla d'Almansa i escenari de reivindicació de les llibertats nacionals, tindrà enguany com a protagonista el moviment estudiantil en reconeixement a les mobilitzacions de contestació social que prengueren el nom de Primavera valenciana. Així, a la tradicional organitzadora de l'acte, ACPV, s'hi adhereixen com a convocants les organitzacions d'estudiants BEA (Bloc d'Estudiants Agermanats), SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), ACC (A Contracorrent) i AES (Associació d'Estudiants de Secundària).

Els seus representants encapçalaran la marxa que tindrà lloc el proper dissabte a València, amb dos lemes escollits per ells: “O ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble” –frase de Joan Fuster que serveix també d'homenatge a l'escriptor en l'any que es commemora els 50 anys de la publicació de Nosaltres els valencians– i “Sí a la nostra llengua”.

Toni Gisbert, coordinador d'ACPV, ha explicat hui, en la presentació de l'acte, que amb el reconeixement als joves valencians per les seues mobilitzacions en defensa de l'ensenyament públic, es vol remarcar “la confiança en la capacitat de canvi que ens han donat”, “expressar la situació que estan patint”, fruit de les polítiques laborals i de retallades del govern autonòmic i estatal, i constatar que ells “són el futur”.

Gisbert també ha anunciat que, en línia amb l'afirmació de la identitat dels valencians i de la llengua i cultura pròpies, representativa de la diada, enguany es mostrarà la solidaritat a la lluita que s'està duent a les Illes contra els atacs al català del govern del PP de José Ramón Bauzá. Hi assistirà una delegació de l'Assemblea de Mestres constituïda per a defensar la llengua pròpia.

Exigències a Fabra

A més a més, ACPV ha exigit al govern valencià una ràpida “solució” a la censura de TV3 al País Valencià, al decret de plurilingüisme i a altres qüestions com el requisit lingüístic a la funció pública o la reducció dels serveis de normalització lingüística municipals. “Ja ha passat el temps de passar de les paraules als fets”, ha lamentat Toni Gisbert, que tem que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, siga “una nova decepció”.

La representant del Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Laura Peris, ha destacat durant la presentació que “si ataquen l'educació, ataquen la joventut i que si la joventut no es forma, ataquen el país”. Peris ha afegit que els primers que han de preocupar-se són els estudiants, que “hem deixat de ser un estrat passiu, com s'ha demostrat, i ens preocupem pel nostre futur”.

Després de la manifestació se celebrarà un concert a Burjassot, que destinarà part de la recaptació per la venda d'entrades a acabar de pagar les multes imposades a ACPV per les emissions de TV3 al País Valencià. Hi actuaran La Gossa Sorda i també l'actor Toni Albà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.