Societat

Prou Peatges assegura que negar-se a pagar el peatge no és una infracció

La plataforma denuncia que Abertis difon “informacions falses” per dissuadir els ciutadans d'afegir-se a la campanya #novullpagar

Recorda que conductors tenen dret a no identificar-se davant els empleats de la concessionària i que en cap cas poden ser retinguts

La plataforma Prou Peatges ha denunciat aquest dimecres que la concessionària d'autopistes Abertis està difonent “informacions falses” per “intimidar la ciutadania” en relació a la campanya contra els peatges #novullpagar. L'empresa va advertir aquest dimarts que denunciaria davant els Mossos d'Esquadra aquells conductors que passin sense pagar.

Segons Prou Peatges, el Servei Català de Trànsit (SCT) i els Mossos d'Esquadra “no consideren infracció negar-se a pagar un peatge”. En conseqüència, considera que aquesta acció no pot ser objecte d'una sanció perquè “no està contemplada al Reglament General de Circulació com a infracció”.

L'entitat subratlla que quan un conductor es nega a abonar l'import del peatge el personal d'Abertis pot anotar la matrícula del vehicle, però el ciutadà “té dret a no identificar-se” si li requereixen el DNI.

Així, immediatament després del temps necessari per prendre nota de la matrícula del cotxe, els operaris del peatge han d'aixecar la barrera i deixar passar l'usuari. Segons Prou Peatges, la identificació del vehicle no té cap efecte i no es pot rebre cap sanció per no pagar el peatge, tant si es passa el “senyal lluminós en verd o en vermell”.

“És igual si el senyal lluminós de la concessionària està en verd o vermell. Aquest senyal lluminós no és un semàfor i només indica si s'ha pagat el peatge o no, i no està regulat pel Reglament de Circulació”, precisa la nota.

A més, adverteix que si els empleats de l'autopista “intenten retenir el conductor o bloquejar-li a la tanca més temps del necessari per anotar la matricula” estaran “cometent un delicte penal de detenció il·legal”. En aquest cas, aconsella als conductors afectats que sol·licitin l'actuació immediata dels Mossos d'Esquadra per denunciar els fets.

La plataforma antipeatges subratlla que la concessionària només pot reclamar el pagament del “deute” contret en no abonar el peatge via notificació “si el conductor s'ha identificat amb el DNI”. “Però mai per via penal, perquè no hi ha delicte”, afegeix.

Finalment, vaticina que “el més probable” és que “mai reclamin res, perquè no poden identificar el conductor i perquè els surt més car reclamar que el preu del peatge”.

#novullpagar col·lectiu l'1 de maig

Prou Peatges també ha convocat el primer #novullpagar popular per al proper dimarts 1 de maig a les 12h del migdia. L'entitat emplaça els conductors a agrupar-se per passar sense pagar al mateix moment una sèrie de peatges de la xarxa d'autopistes catalana. En concret, els de Vilassar (C-32); Martorell (AP-7), en sentit Barcelona; Mollet (C-33); Manresa (C-16); els de sortida de Girona Sud i Figueres Sud (AP-7); Túnels del Garraf (C-32), i els de sortida d'Amposta-Deltebre i Ulldecona-Vinaròs (AP-7).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.