Societat

Quatre sospitosos de la web dels Mossos s'identifiquen

Els joves, amb el suport d'organitzacions de l'esquerra independentista, critiquen la seva “criminalització”

Jutges per la Democràcia vol que la fiscalia actuï contra la llista policial

Quatre dels joves que apareixen a la web policial dels Mossos creada perquè la ciutadania delati autors d'aldarulls durant el 29-M es van identificar ahir en un acte públic a la plaça Catalunya, amb el suport d'una vintena de representants de diferents organitzacions de l'esquerra independentista, com ara regidors de la CUP (Candidatura d'Unitat Popular).

Amb l'acte, els organitzadors van voler “reafirmar la lluita de l'esquerra independentista contra qualsevol coacció i mesura de criminalització”. A més, van anunciar que els joves que el Departament d'Interior assenyala com a delinqüents encapçalaran la manifestació de l'1 de Maig a Barcelona, i portaran la pancarta del bloc independentista convocat per la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i altres entitats.

El portaveu nacional d'Alerta Solidària, Xavier Pellicer, va manifestar que “malgrat l'alarma social artificialment creada arran de les mobilitzacions de la vaga general, i malgrat l'anunci d'extremes mesures repressives que es proposen, la població no ha respost com desitjaria el govern”.

Una portaveu dels Mossos va afirmar ahir que no es volen pronunciar sobre què faran després que aquests quatre nois hagin donat la cara. Tot i això, ahir a la tarda, a la web policial s'assenyalava amb l'etiqueta “persona identificada” dos dels joves independentistes (els números 2 i 4), i dos nois més dels fitxats (el 29 i la 53).

Pel que fa a la web policial, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va anunciar ahir que n'estudien la confecció i, sobretot, la polèmica desfermada en confirmar-se que s'hi difonen imatges de menors, cosa que està prohibida per llei. Per la seva part, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, va declinar fer cap declaració sobre la web policial, ja que cap persona ni entitat els ha demanat que intervinguin.

L'associació Jutges per la Democràcia (JxD) sí que va demanar ahir que la fiscalia i l'Agència de Protecció de Dades intervinguin per impedir la difusió d'imatges de menors a la web de delacions de violència al carrer, ja que “el mal pot ser irreparable”.

Els portaveus de les associacions d'esquerra Jutges per la Democràcia i Unió Progressista de Fiscals (UPF), José Luis Ramírez i Maria Morató, respectivament, van comparèixer ahir conjuntament per informar de la reunió mantinguda entre l'executiva dels dos col·lectius per analitzar les reformes legislatives en curs. Les dues organitzacions van denunciar que les reformes legals que planteja el govern contra els disturbis del carrer només pretenen “dissuadir” la població de manifestar-se i retallen drets fonamentals protegits per la Constitució.

Ramírez va insistir que l'ofensiva legal del govern està provocant un desplaçament “d'un estat democràtic de dret a un estat penal”. El portaveu de JxD va criticar les reformes legislatives plantejades per endurir les penes als autors de disturbis perquè “eleva al rang de problema general el que són només anècdotes” i “vulnera drets com ara els de reunió i manifestació”.

El context de retallades generalitzades de drets socials bàsics per a la convivència ciutadana és el trànsit d'un estat social a un estat penal
JxD i UPF
La brutal càrrega criminalitzadora no afecta les ganes de seguir prenent el carrer
Alerta Solidària
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.