Societat

Els 80 km/h, liquidats

El límit als accessos a Barcelona en moments d'alta contaminació puja a 90 km/h

Els ajuntaments podran controlar les emissions dels vehicles

El NO2 i les partícules segueixen per sobre del màxim a l'àrea metropolitana

La Generalitat ha decidit liquidar definitivament la mesura de limitar a 80 km/h la velocitat màxima als accessos a Barcelona implantada pel tripartit. Si el govern d'Artur Mas, en una de les seves primeres decisions, ja va flexibilitzar-la, i va limitar el màxim dels 80 a moments puntuals d'alta contaminació, ara ha fet un pas més enllà. El govern manté el concepte de la velocitat variable, però el màxim en episodis complicats s'incrementarà 10 km/h. El motiu? A 80, la majoria de conductors van en quarta, mentre que a 90 ja han canviat a cinquena, i es contamina més forçant el motor.

L'argument el va donar la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, que ahir presentava en roda de premsa mà a mà amb el conseller Lluís Recoder les dades de qualitat de l'aire del 2011, en què es van tornar a superar els límits permesos de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules de menys de 10 micres (Pm10) en l'àrea metropolitana de Barcelona, i també algunes mesures que busquen reduir el parc de vehicles més contaminants. Ni en la nota de premsa ni en el dossier informatiu que el departament va difondre ahir es feia cap esment del canvi de la velocitat màxima, i Ferran es va limitar a esmentar-lo de passada i només hi va aprofundir a preguntes dels periodistes.

L'èmfasi, en canvi, es va posar en una altra mesura que vol reduir el nombre de vehicles bruts, els que, per una mala combustió, contaminen per sobre dels límits permesos. Per fer-ho, la Generalitat oferirà als ajuntaments de Barcelona i la seva àrea metropolitana que ho demanin dues unitats mòbils equipades per poder analitzar el nivell d'emissions dels vehicles en controls que efectuaran agents de la policia municipal acompanyats de tècnics de la Generalitat. Qui superi els nivells permesos rebrà un avís i tindrà un termini per adequar-se a la normativa en tallers homologats que podran certificar que, un cop reparats, els vehicles compleixen els requisits ambientals.

La prova pilot que es va fer a final de l'any passat a Granollers va donar resultats interessants: el 5% de vehicles bruts del parc local era responsable del 29% de les emissions de Pm10 i del 25% d'emissions de NO2. La implantació de la mesura, que es vol activar el setembre, coincidint amb la Setmana de la Mobilitat, és una reacció a un augment del parc de vehicles vells, i més contaminants, que el govern ha detectat en l'últim any, probablement conseqüència de la crisi.

Precisament aquest envelliment i menys manteniment del parc de vehicles és, juntament amb les baixes precipitacions i una climatologia desfavorable que va comportar episodis de més contaminació, un dels motius als quals el govern atribueix el lleuger increment de Pm10 a tot Catalunya, incloses les dues zones de protecció especial, la de Barcelona i la de Vallès-Baix Llobregat. En la primera, el límit diari s'ha superat en 4 de les 25 estacions on es mesuren els índexs de contaminació (el 2010, només es va superar en una). I a Vallès-Baix Llobregat (on fa dos anys també s'havia excedit el màxim en una única estació), el límit es va sobrepassar en 3 dels 23 punts de mesurament. Pel que fa al NO2, l'altre contaminant que preocupa per la seva alta concentració, ha tornat a superar els límits permesos a Barcelona i l'àrea metropolitana, però els ha excedit menys que el 2010.

La resta de contaminants es mantenen dintre dels paràmetres tolerats, per la qual cosa el govern fa un balanç positiu. Només el sulfur d'hidrogen (H2S) i l'àcid clorhídric (HCI) han superat de forma molt esporàdica i en punts molt concrets els màxims, en episodis que el govern associa “a determinades activitats industrials” i sobre els que s'han aplicat mesures correctores. L'ozó troposfèric (O3) no ha superat el llindar que obliga a una alerta, però sí el que requereix avisar a la població. Concretament, durant 34 hores al llarg de l'any, menys que el 2010.

Premis per als que contaminen poc

La Generalitat ha concedit el descompte del 30% en els peatges per contaminar poc a 703 dels 1.397 usuaris que l'han sol·licitat. 429 no compleixen els requisits i 265 sol·licituds estan en fase de tramitació. La directora de Qualitat Ambiental va justificar que la xifra sigui baixa recordant que només fa quatre mesos que va entrar en vigor la mesura, que inicialment es va dir que comportaria un descompte del 20%, i no del 30%. La fórmula, però, no sembla gaire efectiva de cara a reduir els contaminants que més preocupen, els òxids de nitrogen i les partícules en suspensió, perquè no són els nivells d'emissió d'aquests productes els que es tenen en compte per concedir o denegar el premi, sinó les emissions de CO2.

Això sí, si es discuteix l'eficàcia, sempre es pot esgrimir la funció incentivadora i conscienciadora d'una mesura. I, també per conscienciar, el govern va anunciar ahir, entre altres mesures, l'entrada en servei d'una web (www.airemes.net) que recull tota mena d'informació sobre la qualitat de l'aire, i que permet la consulta en temps real dels mesuraments de cadascuna de les 83 estacions que controlen els nivells de contaminació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.