Societat

La contraportada

Un hort prodigiós

Discapacitats intel·lectuals i mainada de la llar d'infants municipal de Banyoles comparteixen la feina de cultivar un tros de terra

Cada quinze dies, un grup de cinc o sis usuaris del centre ocupacional COIET –per a discapacitats intel·lectuals– compateixen unes hores amb la mainada de P2 de la llar d'infants municipal La Balca, de Banyoles. Els del COIET, que ja tenen experiència com a horticultors, ensenyen a les criatures com es mena un hort: preparar la terra, plantar, regar, collir... Amb la producció –enciams, alls, maduixes, tomàquets, pebrots...–, de tant en tant fan una amanida que es mengen a l'escola o omplen uns cistells perquè les famílies de La Balca se les emportin a casa. El resultat d'aquesta col·laboració sorprenent –i mai vista– està sent molt bo, consideren els seus responsables, perquè al marge del vessant pedagògic permet la socialització d'uns i altres. D'una banda, els petits estableixen amb els seus mestres una relació sense els prejudicis que segurament els adults sí que tindríem, i de l'altra, els del COIET s'entreguen entusiastes a transmetre els seus coneixements. “L'hort és l'excusa”, explica Anna Roura, tècnica d'educació de l'Ajuntament. “S'han establert una relació de familiaritat i una relació d'emocions molt fortes”, hi afegeix Núria Martínez, la directora en funcions de La Balca. “Estan acostumats a rebre suport d'altra gent, mentre que aquí són ells els que donen les indicacions. Això fa que els pugi l'autoestima”, recalca Jordi Octavio, monitor del COIET.

El projecte s'anomena Volem fer un hort!. Va néixer quan les educadores de La Balca van proposar al COIET que s'impliqués en l'hort que tenien al pati de la llar d'infants. Dos cursos enrere s'hi van posar i ara aquesta col·laboració està plenament consolidada. La llar d'infants depèn de l'Ajuntament i el COIET, del Consell del Pla de l'Estany. Totes dues institucions estan molt satisfetes de l'experiència, assenyalen Jordi Congost i Jordi Xargay, regidor d'Educació i president de l'ens comarcal respectivament. Encara no hi ha res concret, però no descarten que a la llarga s'apliqui en altres centres i col·lectius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.