Societat

benestar

L'estalvi de Rajoy desmunta la llei de la dependència

El pla de reformes contra el dèficit enviat a Brussel·les planteja l'augment del copagament i la revisió de la quantia dels ajuts

Els dependents moderats no entraran en el sistema fins al 2014

La llei de la dependència, que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va posar en marxa l'any 2007 per complir un compromís adquirit durant la campanya electoral, s'està convertint en una de les grans víctimes de les retallades del govern Rajoy. A més de la tisorada que ja es va conèixer a final de març via pressupostos –283 milions menys dels que s'havien de repartir entre les comunitats autònomes–, el pla de reformes contra el dèficit que el govern espanyol ha presentat ara a Brussel·les planteja la possibilitat que els usuaris col·laborin més en el finançament del servei amb una ampliació del copagament i també “revisar la quantia dels ajuts econòmics que rebin els beneficiaris”.

Tot això, amb un alentiment del calendari de desplegament de la llei que significarà que les persones amb dependència moderada no rebran cap ajuda fins, com a molt aviat, l'any 2014. És a dir, en el cas dels de grau 1 nivell 2, que en calendari inicial havien d'estar atesos el 2011, amb un mínim de tres anys de retard.

Alguns experts i responsables de residències que tenen places concertades amb la Generalitat adverteixen que aquestes mesures poden significar la paralització de la llei. La falta de recursos pot fer que els beneficiaris que es vagin morint no siguin substituïts per nous i, per tant, el sistema de protecció es vagi aprimant. En aquest sentit, el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, va xifrar fa uns dies en 48 milions d'euros el que deixarà de rebre la Generalitat del govern espanyol a causa de la supressió de la partida fixa per a cada comunitat. Aquesta situació, que va qualificar d'“asfíxia econòmica”, es pot traduir en la necessitat d'aplicar prioritats i fer, per exemple, que els dependents que puguin ser atesos a casa no tinguin dret a una plaça residencial.

Desapareguts el 283 milions que s'havien de traspassar a les comunitats, els pressupostos de l'executiu de Rajoy només preveuen per finançar la llei 1.545 milions destinats a ajudes directes a cada ciutadà amb una valoració de dependència.

Límits als cuidadors

I, més enllà de la reducció de pressupost, un cop aplicades les mesures previstes al pla de reformes contra el dèficit, el govern espanyol calcula “un estalvi estimat de, com a mínim, unsmil milions d'euros anuals”. Per a aquest 2012, parla de 600 milions d'estalvi; per tant, aviat s'hauran de començar a aplicar mesures que no s'han detallat, però podrien ser copagament, endarrerir l'entrada de nous usuaris en el sistema i rebaixar la quantia dels ajuts. També “es revisaran” les altes a la Seguretat Social dels cuidadors familiars. El document preveu “avançar en el paper del sector privat en la prestació de serveis”, és a dir, anar cap a la privatització de la gestió de serveis.

LES XIFRES

145.869
persones
es beneficien en aquests moments de la llei de la dependència a Catalunya. 5.000 més que al desembre.
70,5
per cent
del finançament de la llei l'any passat el va posar Catalunya; l'Estat, el 20%, i el 9,5% va ser copagament.
50
per cent
del finançament de la llei l'hauria de posar l'Estat i la resta la Generalitat. Això no s'ha complert mai.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.